VIRUS GRAFIKA

Foto: PIXABAY

KOVID 19 MIT ILI ISTINA!?

Korona virus podnosi toplotu!

COVID-19 se može prenositi i u područjima s toplom i vlažnom klimom. Dosadašnji dokazi upućuju na to da se ovaj virus prenosi u svim oblastima, nezavisno od klime. Najbolji način da se zaštitite od koronavirusa jeste često pranje ruku sapunima i tešnostima na bazi alkohola. Samo ovakvim higijenskim navikama eliminišete viruse koji se nalaze na rukama i smanjujete mogućnost da dođe do infekcije dodirujući oči, nos ili usta.

Hladno vreme i sneg ne uništavaju virus!

Hladnoća ne uništava ni koronavirus, a ni druge bolesti. Bez obzira na spoljašnju temperaturu, temperatura tela iznosi između 36.5°C i 37°C i pogodna je za razvoj bolesti.

Topla kupka ne pomaže u sprečavanju ovog virusa. Virus se razvija u ljudsom telu gde je temperatura relativno konstantna. Budite pažljivi, jer vrela voda može da izazove opekotine.

COVID-19 ne prenose komarci!

Dosadašnja istraživanja, nisu nam pružila dodatne dokaze da komarci mogu biti prenosioci ovog virusa. Korona virus napada respiratorni trakt i prenosi se kapljičavim putem preko pljuvačke ili sluzi iz nosa, ukoliko se zaražena osoba zakašlje ili kine. Često pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa osobama koje kašlju ili kijaju se savetuju kao prevencija.

Sušači za ruke ne ubijaju koronavirus!

Kako biste se zaštitili, najbolje je oprati ruke sapunom i vodom i obrisati ih ubrusom.

KORONA VIRUS GRAFIKA
Foto:

Svetlosna terapija ne ubija virus. 

UV lampe ne treba koristiti kao sredstvo za dezinfekciju ruku, jer radijacija može dovesti do iritacije kože.Tretiranje tela alkoholom ili hlorom ne sprečava virus koji je već u telu. Korišćenje ovih supstanci može biti veomo opasno za sluznice. Ipak, ova sredstva mogu biti pogodna za dezinfekciju površina, međutim, trebalo bi ih koristiti uz uputstvo.

Vakcine protiv upale pluća ne pomažu u slučaju koronavirusa.

Pneumokokne vakcine ne pružaju zaštitu od koronavirusa. Ovaj virus je nov i drugačiji od drugih, pa je potrebna i nova vakcina. Naučnici rade na otkrivanju vakcine protiv virusa i još uvek ni jeda laboratorija nije potvrdila postojanje proverenog leka koji bi bio adekvatna prevencija.

Redovno ispiranje nosa fiziološkim rastvorom ne štiti od koronavirusa. 

Postoje neki podaci koji ukazuju na blagotvorno dejstvo fiziološkog rastvora u borbi protiv prehlade, međutim nema dokaza da sprečava respiratorne infekcije.

Nema dokaza da beli luk ima udela u borbi ili prevenciji COVID-19 .Beli luk ima jako antimikotičko dejstvo, međutim nema podataka o tome da može da zaštiti od koronavirusa

Antibiotici u borbi protiv virusa da ili ne?

Antibiotici nisu efikasni u borbi protiv bilo kog virusa, oni su namenjeni lečenju bakterijskih infekcija. Trenutno ne postoje medikamenti koji su se pokazali kao efikasni u suzbijanju koronavirusa.Međutim, ukoliko vas hospitalizuju zbog korona virusa, moguće je da ćete primiti i neke antibiotike, jer može doći do koinfekcije.

U opasnosti su samo sariji?

COVID-19 nije infektivan samo za starije osobe jer svako apsolutno može da se inficira ovim virusom. Stariji ljudi koji već imaju nekih zdravstvenih problema, poput astme, dijabetesa, srčanih problema, podložniji su virusu. 

Prijatelj portala