ŠOLJA VODE, LIMUN, ĐUMBIR I NANA

Foto: PIXABAY

KOJE SU PREDNOSTI POSTA?

Svako može da kuva, čak i ako je to samo prženo jaje, ali nema svako dovoljno discipline da posti. Ova drevna praksa uzdržavanja od ishrane za jedan dan, a ponekad čak i nedelju dana ili više, ima istoriju lečenja čitavog niza zdravstvenih problema, ali čak i kraći ili duži post može potpuno da podigne vaš imuni sistem.

Ova praksa ne prolazi bez kritika od strane modernih nutricionista i raznih skeptika, ali istraživanja pokazuju da kada je telo gladno, ono može pokrenuti matične ćelije u proizvodnji novih belih krvnih zrnaca. Bele krvne ćelije, takođe poznate kao leukociti, su ćelije koje imuni sistem koristi za borbu protiv stranih napadača kao što su virusi i štetne bakterije. Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji ustanovili su da post može biti posebno koristan za ljude koji pate od oštećenog imunološkog sistema, kao što su pacijenti sa rakom na hemoterapiji, ili ljudi sa autoimunim poremećajima.

DEVOJKA KOJA DRŽI TOPLOMER U USTIMA I ŠOLJU ČAJA

Foto: FREEPIK

 

Drevne tehnike posta

U ajurvedskoj medicini (oblik tradicionalne medicine poreklom iz Indije) i tradicionalnoj kineskoj medicini, podrazumeva se da su metabolizam i probava našeg organizma često pod naprezanjem zbog hrane koju svakodnevno stavljamo u naše telo.

Za budističke monahe u tradiciji Teravada, sve jelo je ograničeno na jutarnje sate, što podrazumeva dnevni post od 16 sati, budući da ne konzumiraju hranu neposredno pre spavanja. Ideja je da telo ima dovoljno vremena da obradi hranu koju unesemo u njega.

Sledbenici monoteističke religije sa prostora Pandžaba, Siki, često se uzdržavaju od ishrane da bi izlečili telo, a post koriste i kao duhovnu praksu podmlađivanja.

U učenju tehnike joge preporučuje se održavanje duhovnog posta određenim danom u nedelji. Takođe, post bi trebalo da se održava za vreme punog meseca. Vrlo je bitno ne uzdražvati se samo od jela, već provoditi dan u pozitivnom, duhovnom raspoloženju.

Međutim, sa strane savremene medicine, koji način posta je najbolji za nas? Postoji nekoliko izbora ako želite da ponovo pokrenete ceo imunološki sistem kratkim, brzim delovanjem:

Selektivni post

Selektivno gladovanje znači da se uzdržavate samo od određene hrane ili određenih sati u danu.

Post vodom

U ovoj dijeti na postu, konzumirate samo vodu za određeno trajanje. Ne samo da vam pomaže da se osećate puno, već i pomaže da očistite toksine iz čitavog probavnog trakta dok se uzdržavate od hrane. Ovo je možda jedan od najtežih postova koji se mogu preduzeti, jer unosite nula kalorija, ali je pozdravljen kao lek za hronični bol, artritis, migrene i još mnogo toga.

DEVOJKA KOJA PIJE VODU IZ FLAŠICE

Foto: FREEPIK

 

Povremeni post

Intermitentni ili povremeni post je često mešan sa dijetama, ali više naliči donošenju svesne odluke da se preskoči određeni obrok. Intermitentni post znači da jedete svoje kalorije tokom određenog dana u danu i odlučite da ne jedete hranu tokom ostatka. Ovo je slično onome što Teravada monasi praktikuju. Intermitentni post čak aktivira matične ćelije da se regenerišu!

Vežbanje praznim stomakom

Takođe možete napraviti poludnevni brzi i dodati umereni trening. Ova kombinacija posta i vežbanja povećava do maksimuma uticaj ćelijskih funkcija koje razgrađuju masnoću i oslobađaju glikogen za energetsku upotrebu. Prisiljava vaše telo da sagori masnoću bez konzumiranja mišića. Međutim, oprez: možda nećete imati toliko energije da ostvarite svoj maksimum u treningu kao kada bi jeli.

Važna napomena: post može biti štetan. Ako imate ozbiljna zdravstvena stanja i ozbiljno razmišljate o postu, prvo bi trebalo da se obratite svom lekaru.

 

Prijatelj portala