Na fotografiji je lutka žabac koji je prehlađen i leži u krevetu

Foto: PIXABAY

DIŠITE PUNIM PLUĆIMA

Nagla promena temperature, hladan vetar i prelaz iz toplog u hladno idealni su uslovi da se prehladite ili dobijete grip. Prvi simptomi prehlade i gripa su kašalj, kijavica, curenje iz nosa, blago grebanje u grlu i tome slično. Složićemo se, ništa strašno i nešto zbog čega bi se trebalo ekstremno brinuti, ali ako vam organizam šalje ove signale, nemojte ih zanemariti, kako ne bi prerasli u nešto ozbiljnije kao što je upala pluća ili visoka telesne temperatura. Dakle, budite aktivni, delajte i sprečite prve simptome prehlade i gripa ili još bolje, sprečite da se i pojave. Kako?

Sigurno ste mnogo puta do sada čuli i pročitali da je kjuč zdravog života jak imunitet. To znači da je naš organizam u stanju da se odbrani od svega što mu šteti iz okoline, a toga je mnogo. Da biste održali i poboljšali svoj imunitet, neophodno je da se zdravo hranite, uprošćeno rečeno, da jedete na vreme i redovno raznovrsnu hranu bogatu vitaminima i vlaknima. Znamo da je to lakše reći nego učiniti, s obzirom na ubrzani tempo života kojim živimo, ali odvojte vremena da napravite kvalitetan obrok, ili još važnije, da uživate u njemu, polako.

Iako možda nemate mnogo slobodnog vremena, ono koje vam je na raspolaganju iskoristite za sebe. Opustite se pod ćebeto uz šolju toplog čaja, omiljenog filma ili uz knjigu koju nikako da dovršite. Ne razmišljajte o poslu i obavezama onda kada ste slobodni, bavite se sportom, hobijem, družite se sa ljudima jer ćete tako očuvati svoje mentalno zdravlje, a samim tim i fizičko. Šetajte u prirodi, ali se obucite slojevito. Iako je sada hladnije, trudite se da što više vremena provodite na otvorenom, naročito ako vaš posao podrazumeva suprotno okruženje.

Dakle, da biste bili fizički zdravi, pre svega morate održati svoju psihičku stabilnost. Pomenuli smo samo neke ključne faktore koji utiču na nju, ostatak otkrijte sami jer ćemo se u nastavku teksta pozabaviti praktičnim savetima koje treba primenite ukoliko već bude kasno za preventivu.

Pomešajte med i đumbir

O lekovitosti ovih sastojaka ne treba ni pričati, naročito onda kada su zajedno. Doslovno imaju blagotvorno dejstvo za vaš organizam, ojačaće ga i pomoći da se izbori sa bolešću. Najbolje je da narendate svež đumbir i pola kafene kašičice narendanog đumbira pomešate sa punom supenom kašikom meda, zadržite malo u ustima kako bi se med otopio i razvio sva svoja lekovita svojstva, pa to progutajte i bar još jednom ponovite u toku dana. Ako vam je pak suviše rezak ukus đumbira ili vam smeta čist med, skuvajte čaj od đumbira, malo ga prohladite i tek onda dodajte kašiku meda. Ne zaboravite da visoke temperature ubijaju hranljiva svojstva meda. Ukus ovoj napitka biće još bolji i zdraviji ukoliko dodate i nekoliko kapi limuna ili drugog citrusa bogatog vitaminom C.

Na fotografiji su šolja čaja, lekovi i kora mandarine

Foto: PIXABAY

 

Hidrirajte svoj organizam

Čak i kada niste prehlađeni, trudite se da pijete što više vode, a naročito kada jeste. To ne mora biti samo voda, već tečnost uopšte – čaj, sok, smuti, ali izbegavajte tečnost koja dehidrira organizam, kao što su kafa i alkohol. Ipak, postoje neki alkoholni napici koji se preporučuju baš tada. Jedan je opšte poznat, kuvano vino i brojni su i lako dostupni recepti za njegovu najbolju pripremu. Drugi, manje poznat je kuvano pivo. Oni koji su probali ovaj napitak složiće se da ukus nije nimalo prijatan, ali zato vrlo efikasno leči od prehlade i jednostavno se pravi. Naspite flašu piva u šerpicu, zagrejte ga da bude vruće, dodajte 2 kašike meda, prstohvat cimeta, karanfilić, promešajte i pijte u malim gutljajima tokom većeri, pa lezite da spavate. I ovaj napitak, kao i kuvano vino će vas preznojiti, što je jedan od starih dobrih načina da se izborite sa prehladom.

Obložite sinuse

Poznato je da nam tople obloge oko vrata ili na sinusima pomažu onda kada smo prehlađeni, a hladne kada smo povređeni, da umanje otok. Međutim, podjednako dobre kao tople obloge na sinusima su i hladne. Ako ne verujete, uzmite kesu zamrznutog povrća iz zamrzivača, prislonite je na sinuse i odmah ćete osetiti olakšanje. Samo nemojte mešati vrstu obloge koju koristite, odlučite se za toplu ili hladnu.

Vežbajte

Iako vam tada možda nije ni do čega i najradije biste spavali, ali ne možete jer vas boli grlo, kašljete i nos vam je zapušen, razmrdajte se i vežbajte. Upravo će vežbice pomoći imunom sistemu da se izbori sa prehladom, ali nemojte preterivati. Neka to budu lagane i kratkotrajne vežbice, dovoljne da vam prostruji krv i sigurno ćete se osećati bolje.

Prijatelj portala