Muškarac sa rancem kreće u planine

Foto: PIXABAY

HAJDEMO U PLANINE!

Priroda je u punom jeku baš u ovo doba godine, jer tada sve zri, sprema se za zimski san. Septembar je mesec kada je možda najlepše uživati u šetnjama kada je temperatura taman takva da se ne srmznete, a dovoljno sveža da se rashladite i opustite. Ako ste za malo veće izazove od šetnje, upustite se u planinarenje.

Planinarenje je pomalo zaboravljen, ili bolje rečeno, skrajnut sport u odnosu na ostale. To svakako nije opravdano iz više razloga. Pre svega, da biste planinarili, morate biti na otvorenom, u prirodi, na planinama i zbog toga je odlično za fizičko, ali, možda još mnogo važnije, mentalno zdravlje. Planinariti možete sa nekim od organizovanih planinarskih društava, ali možete oformiti i sopstvenu malu grupu i napraviti maršrutu po svojim merilima. Ako želite da pobegnete od svih, uputite se i sami ka planinama.

Zašto baš tamo? Zato što treba iskoristiti prirodno bogatsvo koje imamo. Srbija je, naime, zemlja bogata planinama, živom prirodom, šumama, vodama, čistim vazduhom, a sve to godi našem zdravlju. Ponekad treba pobeći od gradske vreve i opustiti se u prirodi, ili biti aktivan i osloboditi se negativne nakupljene energije, pre nego se opet vratimo svakidašnjim aktivnostima. Sve su češća mišljenja da, iako medicina napreduje i pronalazi lekove za najopakije bolesti, pravi lek ipak leži u prirodi.

To nas navodi na misao o dendroterapiji. Znate li šta je to? To je pravac narodne medicine koji zagovara lečenje drvećem i koji je u nekim zemljama priznato kao zvanična metoda lečanja. Naime, smatra se da svako drvo ima lekovita svojstva, među kojima se najviše ističu hrast, breza, lipa, bor i bagrem. Drveće ispušta baktericidne materije ne bi li se zaštitilo od bolesti, a kada se nađemo u šumi i udišemo te materije, one pozitivno utiču na naše zdravlje. Smatra se da se za dva sata udisanja šumskog vazduha organizam toliko osnaži da ćete se dobro osećati naredne dve nedelje. Stoga bi bilo dovoljno prošetati šumom samo dva puta mesečno da biste bili zdravi i raspoloženi celog meseca. Divno saznanje, zar ne?!

Drveće je u prvom planu

Foto: PIXABAY

Ako ste često pod stresom i pritisnuti obavezama koje vas opterećuju i uznemiruju, isprobajte dendroterapiju. Da biste se rešili napetosti, dovoljno je da se leđima naslonite na drvo i obuhvatite ga rukama. Ostanite u tom položaju 15-ak minuta i osećaćete se bolje.

Postoje mišljenja da svaki čovek ima određenu vrstu drveta koja mu odgovara. Stoga se preporučuje da što više vremena provodite u prirodi u blizini drveća i osluškujete svoj organizam, tačnije, kako se osećate u blizini nekih. Kada spoznate koje vam drvo najviše prija, posadite ga u svojoj bašti ili okolini, ako nemate baštu, i često ga obilazite da biste se dobro osećali. Blisko stanovište ovom je i to da se za svaki zoodijački znak vezuje određeno drvo: Ovnu odgovaraju bor i jela, ali i glog, kaktus, mahagonija i sve što ima bodlje; Biku  najviše odgovara jabuka, a zatim kruška, šljiva, višnja; Blizancima odgovara orašasto drveće, tanko i sa puno grana, na primer kesten; za Raka se veže drveće sa sočnim plodovima, zimzeleno drveće i sve što raste blizu vode. Najbliže drvo su mu vrba i topola; Lavu drvo limuna, narandže, banane, palme, lovora, masline, badema, ali i jasen; Devici orašasto drveće, razgranato i isprepletano: orah, lešnik, badem i kalemljeno drveće; Vagi se na prvom mestu preporučuje breza, pa potom jabuka, kruška, višnja, šljiva; Škorpiji močvarno i prašumsko rastinje: bonsai, cedar, čempres i bor; Strelcu najbolje odgovaraju hrast, javor, lipa i smokva; Jarcu jablan, brest i bukva, kao i sve ono što raste po planinama; Vodoliji dunja, jasika i topola, a Ribama drveće kao što su hrast, javor, lipa, smokva, mimoza, drvo banane i palme, kao i sve tropsko drveće.

U zavisnosti od toga kako na to gledate, planinarenje i dendroterapija imaju i nemaju dosta zajedničkog, ali jedno ih sigurno spaja, priroda. Uživajte u njoj, njenim bojama, onda kad  je najlepša, u jesen.

Tekst: Danijela Kostić

Prijatelj portala