DETE PUTUJE

Foto: PIXABAY

KAKO SPREČITI MUČNINU KOD DETETA TOKOM PUTOVANJA?

Duga putovanja, posebno u letnjem periodu, često kod dece mogu izazvati mnoge zdravstvene poteškoće, poput mučnine. To predstavlja pravo mučenje i neprijatnost kako za decu, tako i za roditelje. Zašto dolazi do letnjih mučnina tokom putovanja i kako preduprediti te probleme saznaćete u daljem tekstu.

Mučnina za vreme putovanja može se javiti zbog stresa ili dejstva jakih mirisa kao što su hrana ili benzin, kao i zbog čitanja tokom naglih pokreta.

 

DETE U AUTU

Foto: PIXABAY

 

Nemački časopis Daily Family preporučuje konzumiranje lake hrane pre putovanja, kao što su hleb ili voće. Mere predostrožnosti se odnose i na mesto sedenja. Dete bi trebalo da sedi na zadnjem sedištu u sredini, kako bi imalo bolji pogled ka napred. Nasuprot opštem mišljenju, gledanje kroz prozor ne pomaže u prevazilaženju mučnine, s obzirom na to da se slika predela brzinski menja. 

Svakako, odvraćanje pažnje detetu može biti delotvorno. Međutim, čitanje knjiga ili gledanje sadržaja na internetu nije dobra ideja. Bolje je slušati muziku ili se igrati. Uz to, možete i uspavati svog mališana pričajući mu njegovu omiljenu priču.

Važan je i način vožnje. Ulaženje u krivine većom brzinom doprinosi većem osećaju mučnine, tako da treba voziti lagano, uz redovno stajanje radi odmaranja. Ne treba zanemarivati ako se dete žali na mučninu, a ako je potrebno nekada je bolje stati dok mučnina ne prođe. 

Držite se navedenih saveta, pomozite svom detetu i učinite mu putovanje što prijatnijim.

Prijatelj portala