DIJABETES

Foto: PIXABAY

KAFA − ZAMENA ZA INSULIN?

Mnogima od nas svako jutro počinje šoljicom kafe. Bez obzira na to da li je u pitanju crna kafa, espreso ili neka druga vrsta kafe, bez ovog napitka najčešće ne možemo da zamislimo dan. Dok je mi povezujemo sa uživanjem, predahom i gorivom koji nas pokreće, u nauci su aktivne rasprave o efektima kafe na naš organizam. Dok neki ističu da kafa stimuliše nervni sistem, aktivira srčanu aktivnost i okrepljuje naš organizam, drugi naučnici smatraju da kafa može negativno uticati na naše zdravlje, između ostalog na povećanje mišićne tenzije, nivoa adrenalina, ali i šećera u krvi.

Ovo poslednje negativno dejstvo kafe mogla bi, međutim, potpuno neutralisati nova naučna otkrića. Naime, tim naučnika iz Švajcarske razvio je implant koji reaguje čim u organizam uđu supstance koje sadrže kofein, što podstiče lučenje insulina. Povećana doza insulina omogućavala bi pacijentu da konzumira veću količinu kofeina ili bilo šta jače od crne kafe, npr. espreso. U nekim slučajevima, za dijabetičare šoljica espresa mogla bi biti odlična zamena za insulin.

Uređaj koji su naučnici iz Švajcarske izumeli sastoji se od nekoliko hiljada kapsula koje sadrže ćelije GLP-1, koje reaguju na nivo kofeina u krvotoku. U toku istraživanja, naučnici su došli do zaključka da ovaj uređaj, koji se postavlja ispod kože, reaguje u dodiru sa kofeinom, primajući informacije pri čemu može da kontroliše nivo šećera u krvi.

Međutim, iako značajno obećava, reč je o uređaju koji je još uvek u fazi testiranja. Faza testiranja može potrajati i do deset godina dok se dokaže efikasnost ovog uređaja, ali i bezbednost za zdravlje pacijenata.  

Takođe, treba napomenuti da, ako naučnici otkriju da je ovaj uređaj bezbedan i da ga efikasno možemo upotrebljavati, on će se u telu pacijenta zadržavati od pola godine do godinu dana, nakon čega ga treba ponovo ugraditi. 

Ponovo nas je, dakle, nauka obradovala lepim vestima: u bliskoj budućnosti, ubrizgavanje injekcija insulina nakon svakog obroka zameniće samo jedna šoljica kafe u kojoj ćemo uživati i istovremeno pomoći svom organizmu da bude zdraviji. 

Prijatelj portala