Bračni par na klupi

Foto: Pixabay

BRAK SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH BOLESTI

  Nije prvi put da nauka pronalazi vezu između međuljudskih odnosa i zdravstvenog stanja. Dve obimne metaanalize već su utvrdile da društvena izolacija može da poveća rizik od prerane smrti čak do 50%. Društvena sfera kod ljudske vrste dosta utiče na preživaljavanje jedinke, što se ne odnosi samo na prijateljske veze, već pre svega na one ljubavne.

Studija objavljena u časopisu Srce (eng. Heart) tvrdi da upravo brak ima 20% uticaja na kardiovaskularne bolesti, ostalih 80% je povezano sa faktorima kao što su godine, holesterol ili pušenje.

Osobe u braku, ili one koje su bile u braku, imaju značajno manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, a takođe više njih ih preživi. Ovo je zaključak obimne analize, koja je prikupila 34 najrelevantnija rada, sa ukupno 2 miliona učesnika, između 42 i 77 godina, koji potiču iz Evrope, Skandinavije, Severne Amerike, Srednjeg istoka i Azije.

Konkretno, osobe u braku, kao i udovci, udovice i razvedene osobe, imaju 42% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, i 16% manji rizik od bolesti koronarnih arterija, u poređenju sa samcima.

Ipak, analize ostavljaju neka nerazrešena pitanja. Još uvek se ne raspolaže podacima o parovima istog pola, niti su se u obzir uzimali faktori kao što je kvalitet braka, ili dug zajednički život parova koji nisu u braku. Bez obzira na to, istraživači tvrde da se ovaj zaključak može primeniti i na parove koji žive zajedno, jer uživaju iste pogodnosti kao i oni koji su u braku.

Zaljubljeni par

Foto: Pixabay

 

Toliko je jasan stav istraživača da je stabilna veza garancija zdravlja da su predložili da se bračno stanje uvede kao još jedan faktor rizika u razvoju koronarnih bolesti i preživljavanju istih.

Pretpostavlja se da ćemo, ako partner brine o našem zdravlju, i mi sami više voditi računa o tome. Ima nekoliko hipoteza o činjenici da brak ima veliki uticaj na dispoziciju za razvoj koronarnih bolesti. Pacijenti više teže da se pridržavaju lekova i rehabilitacije nakon što su oboleli od neke kardiovaskularne bolesti ako je partner tu da ih podseća na važnost zdravstvenog stanja. Ne samo što će redovno uzimati lekove, nego će se i hraniti zdravije, više šetati i manje se nervirati kada imaju sa kim da podele svoje probleme.

Takođe, samci češće ignorišu simptome koji prethode ovakvim bolestima nego osobe u paru. Jedan od glavnih autora ove studije, profesor Mamas, sa Univerziteta Kili (Ujedinjeno Kraljevstvo), kaže da muškarci više ignorišu ovakve simptome i obično odu lekaru tek nakon insistiranja svojih supružnika.

Ovo je prvi put da se bračno stanje klasifikuje kao faktor rizika u zdravstvenom stanju. I bez ovih studija bilo je jasno da ljubav ima pozitivne efekte na nas, ali sada za to imamo i dokaz. To samo potvrđuje da su ljubav i podrška jako važni u našim životima. Tako da bi i oni koji ne vole da se vezuju i traže samo kratkotrajne avanture, mogli još jednom da razmisle i zapitaju se nad rezultatima ovih studija.

Prijatelj portala