VOCE

Foto: FREE GOOGLE PHOTO/WIKIPEDIA

GROŽĐE I BOBICE ČUVAJU ZDRAVLJE PLUĆA

Jedna skorašnja studija pokazala je da uključivanje bobičastog voća i grožđa u svakodnevnu ishranu pomaže poboljšavanju zdravlja pluća, a naučnici tvrde da osobe koje konzumiraju hranu bogatu flavonoidima imaju zdravija pluća, uprkos starenju.

Šta su flavonoidi? To su supstance biljnog porekla, koje su zaslužne za sazrevanje biljnog ploda, omogućavajući mu tom prilikom da dobije crvenu boju, a najviše ih ima u bobičastom voću i grožđu. U njima se nalazi i velika količina antocijanina, koji pomaže očuvanju zdravlja pluća, odnosno štiti od raznih bolesti zbog toga što sadrži antioksidanse.

Naučnici ističu da primena režima ishrane bogate voćem i povrćem može pomoći u očuvanju pluća od mogućih respiratornih bolesti, ali i očuvanju njihove funkcionalnosti. Izdavajamo spisak namirnica koje (osim bobica i grožđa) pomažu u očuvanju zdravlja pluća:

Jabuka: Sadrži veliku količinu antioksidanasa, ali i pomaže u sprečavanju visokog nivoa šećera u krvi, a istraživanje je pokazalo da smanjuje i opasnost od dobijanja astme i raka pluća, zbog toga što sadrži vitamin C i bogata je vlaknima.

Đumbir: Sadrži elemente koji poboljšavaju imuni sistem.

Kajsija: Sadrži vitamin A, koji igra važnu ulogu u očuvanju respiratornog zdravlja, ali i štiti pluća od moguće infekcije.

Bundeva: Sadrži veliku količinu kalijuma, magnezijuma, vitamina C i E, ali i karotenoida koji smanjuju šanse za dobijanje raka pluća.

Ako nemate naviku da jedete ove vrste voća ili možda niste njihovi naročiti ljubitelji, uvek ih u blenderu možete pomešati sa nekim sastojkom koji volite i uživati u ukusnom, ali pre svega zdravom šejku. U svakom slučaju, trudite se da ih ne izbegavate.

Prijatelj portala