Delfini napravljeni od banana

Foto: PIXABAY

BANANE POSTAJU UGROŽENA VRSTA VOĆA

Došlo je hladno vreme i potrebna nam je sve veća koncetracija vitamina kako bismo se izborili sa vladajućim virusima. Banana je jedno od voća bogato različitim vitaminima, ali i šećerima koji pomažu da izdržite težak dan, ali na zdravoj šećernoj bazi. Ako pratimo sport, pogotovo tenis, primetili smo da u kratkom predahu sportisti upravo uzmu po koji zalogaj  ove, nesumnjivo jedne od omiljenih, voćki svih nas. Ali, da li ste znali da je njihov opstanak doveden u pitanje?

Iseckana banana na komade u vazduhu.

Foto: PIXABAY

Jedna britanska kompanija priključila se pokušaju da se razvije sorta banana koja je otporna na bolesti i klimatske promene koje prete da onemoguće pristizanje ovog voća u Veliku Britaniju, u kojoj je ono omiljeno. U Britaniji se, naime, konzumira više od 5 milijardi banana godišnje. Međutim, globalni lanac nabavke ugrožen je zaraznom bolešću koja napada plantaže u Australiji, jugoistočnoj Aziji i delovima Afrike i Bliskog istoka. Stručnjaci upozoravaju da bi gljivica poznata i kao fusarium wilt ili panamska bolest mogla da se proširi i na Južnu Ameriku, odakle se izvozi većina banana.

Popularna sorta banana kavendiš (Cavendish) čini 99.9% banana koje se konzumiraju širom sveta. Ona je zamenila još ukusniju sortu koju je ova bolest iskorenila pedesetih godina prošlog veka. Sada se istraživači kompanije Tropik Biosajensiz (Tropic Biosciences) bave genetskom modifikacijom kako bi stvorili otporniju verziju kavendiš banane. Kompanija trenutno ima 17 zaposlenih lica i već je imala uspeha pri modifikaciji gena banane. U kompaniji kažu da je samo pitanje vremena kada će se bolest proširiti na Južnu Ameriku i da se stoga moraju preduzeti hitne mere. Oni se nadaju da će njihov rad pomoći ljudima čiji su usevi pogođeni ne samo ovom nego i drugim bolestima. 

Međutim, ova opaka bolest nije jedina pretnja bananama. Tu su, naime, i klimatske promene. Kolumbija, koja je najveći izvoznik za britansko tržište, pogođena je sušama i poplavama. Sa druge strane, Dominikanska Republika, koja je glavni izvoznik organskih banana za britansko tržište, razorena je usled uragana u poslednjih nekoliko godina. Svet se, kao što vidimo, suočava sa pravom krizom u uzgajanju ove biljne vrste!

Većini ljudi širom sveta prva asocijacija na bananu je slatko i žuto voće. Međutim, ukoliko u lokalnim supermarketima vidite zelene banane koje ne deluju zrelo, znajte da postoji problem u snabdevanju i da se naučnici bore da povrate staru slavu ovog voća i očuvaju ga od bolesti.

Prijatelj portala