ČOVEK KOJI TRČI

Foto: PIXABAY

ZAŠTO NAS TOKOM TRČANJA BOLI U PREDELU BOKA?

Ako pripadate onim ljudima koji redovno trče za autobusom, ili jednostavno često žurite negde, a možda i trenirate, dobro vam je poznat osećaj probadanja koji niko ne voli. Neprijatni osećaj počinje već pri trčanju, ali ne prestaje ni pri potpunom zaustavljanju, što ljudima svaku naporniju aktivnost čini odbojnom, te može potpuno obeshrabriti svaki naš trud. Na žalost svih nas, u bokovima nemamo ništa što je zabodeno, a što bi nam otkrilo uzrok ovog osećaja. Ipak, Red Info Portal vam otkriva neke mogućnosti. 

Naime, probadanje predstavlja pritisak koji se razvija na nervnom tkivu u našoj membrani koja je iritirana. Međutim, to se može dogoditi iz više razloga. Najčešće je to što se dijafragma brzo grči pri dubokom disanju. Pored toga, tokom trčanja su uključeni i abdominalni mišići, koji kasnije stvaraju veći pritisak u abdominalnoj šupljini. Sledeći razlog mogu biti i druga tkiva, tačnije ligamenti kojima su na bočnim zidovima pričvršćene jetra i slezina. Ovi organi se kreću na različite načine zato što nisu čvrsto pribijeni, što znači da se prilikom napora lako umaraju i počinju da bole.

Ukoliko se često suočavate sa ovim problemom, treba znati da se ovaj neprijatni osećaj često može i izbeći. Potreba za periodičnim disanjem je možda očigledna, ali opšta preporuka je da ukoliko idete na trčanje, ne morate od samog početka ići ubistvenim tempom. Dakle, samo treba započeti što laganije. Što više trčite, tim pre se navikavate na nove poteze. Uzgred, probadanje ne trpe samo oni koji trče, već je dosadni bol sasvim uobičajena pojava čak i u tenisu, a i prilikom jahanja. 

Prijatelj portala