Foto: shutterstock

GOJAZNOST NE ZAVISI OD GENA, VEĆ OD NAŠIH NAVIKA

Životna sredina i način života određuju nastanak gojaznosti više od gena koje smo nasledili. To je glavni zaključak naučnika sa Univerziteta u Milanu, čija je studija objavljena u časopisu Phisiological Measurement. Gojaznost je ozbiljan zdravstveni problem i glavni faktor rizika u razvoju kardiovaskularnih bolesti, posebno u razvijenim zemljama, podsećaju naučnici.

Neke studije sugerišu hipotezu da poreklo gojaznosti može biti genetsko. Međutim, ovo objašnjenje može se primeniti samo na pet procenata najtežih slučajeva gojaznosti. Genetskim poreklom se ne može objasniti većina pojedinačnih varijacija indeksa telesne mase (BMI). Ove varijacije se mogu pripisati faktorima koji oblikuju životnu sredinu i način života ljudi.

U jednom od ranijih istraživanja, naučnici su utvrdili skup od 38 gena čije je aktiviranje povezano nekim od pojava koje često prate gojaznost: upale, kancer, poremećaji plodnosti i poremećaji raspoloženja, Vodeći autor ove studije je Frančesko Fon-Klos, koji tvrdi da će ovo istraživanje doprineti otkrivanju uloge genetske predispozicije u razvoju gojaznosti.

Rezultati analize pokazali su da je genetska predispozicija za gojaznost povezana sa indeksom telesne težine i količinom masnog tkiva. Naučnici su, takođe, otkrili da kod blizanaca, iako imaju identične gene, ipak može postojati razlika u telesnoj težini. To znači da nije genom taj koji uzrokuje gojaznost, već da su životna sredina i životni stil takođe važni faktori.

Rezultati su pokazali da životna sredina igra važniju ulogu u razvoju gojaznosti, više nego geni. Ljudi ne postaju gojazni jer su imali nesreću da naslede neki od gena svojih predaka. Njihova telesna težina prouzrokovana je lošim životnim navikama. Setite se ovoga kada ujutu ustanete iz kreveta, pa odvojite malo vremena za vežbanje, posetite bazen i vodite računa koje namirnice unosite.

Prijatelj portala