OKO

Foto: FLICKR

VEŽBE ZA POBOLJŠANJE I ODRŽAVANJE DOBROG VIDA

Da li ste znali da možete trenirati i oči tako što možete posveti svojim očima nekoliko sekundi dnevno i izbeći tako neprijatne bolesti? U saradnji sa očnim poznatim laserskim centrom pripremili smo vam nekoliko saveta i predloga.

Naime, ulažemo dosta vremena i truda u svoje mišiće, a ne obraćamo pažnju na to da se tokom treninga mišića oslanjamo i na svoje oči. Vid nam omogućava 80% informacija, i uprkos tome se velika većina nas ne brine dovoljno o njemu.

OČI

Foto: PEXELS

 

Treptanje i gledanje u daljinu

Prednji deo oka se zove rožnjača, navlažena je i hrani se suzama. Da bi oko bilo pravilno negovano, trebali bi da žmurimo svakih od 3 do 5 sekundi, ali često tu lagodnost ne pružamo svom oku. Dok smo veoma usredsređeni, vrlo lako se može desiti da ne zažmurimo i desetak sekundi, na primer kada čitamo, tokom rada na računaru ili kada smo udubljeni u telefon.

Rezultat nedostatka distribucije suza su suve i umorne oči. Da biste to izbegli, pokušajte da uvrstite treptanje u svoju svakodnevnicu. Mogu vam dobro doći i kapi veštačkih suza koje danas možemo naći u svakoj apoteci. Tkođe, od malena gledamo izbliza stvari, a posebno od dana kad smo kao đaci prvaci seli u školske klupe. Pisanje, čitanje, rad na računarima, sve to umara naše oči, ali ima pomoći. Svakih 20 minuta, na nekoliko sekundi pogledajte kroz prozor, makar 20 sekundi. Nađite najudaljeniju tačku koju vidite. Idealno bi bilo ako je udaljena najmanje 20 metara. U to možete uključiti i takozvano izoštravanje. Zagledajte se u prst koji ćete postaviti ispred očiju, a potom izoštrite predmet koji je udaljen par metara.

 

Vazduh i svetlost

Život u klimatizovanim ili zadimljenim prostorijama ima mnoge mane za zdravlje očiju. Nedostatak kiseonika može prouzrokovati smanjenu radnu sposobnost i usporene pokrete. Povremeno se pokrenite i izađite napolje na svež vazduh jer ćete tako razbistriti glavu i vaše oči će osetiti ogromno olakšanje.  Nije u pitanju samo vazduh, prirodna dnevna svetlost je važna za bistar pogled, zdrave oči i celo telo. Zbog toga bi trebalo da noću aktiviramo na svom telefonu, tabletu ili laptopu noćni režim koji gasi takozvano plavo svetlo koje umara oči.  Idealno je, takođe, aktivirati paljenje i gašenje režima u zavisnosti od vremena zalaska sunca, tako da se vaš uređaj automatski prilagođava, a vi ne morate da brinete ni o čemu.

Pored toga, samostalno poglavlje je naravno stres. Ćelije oka su slične onima u ostatku tela i dobro je poznato da nivo stresa utiče na naše sposobnosti. Pa zašto ne bi i na vid? Dokle god vaše oči prezivljavaju veliki nivo stresa na dnevnom nivou, ne smete da zaboravite na unos veće količine hranjivih materija. Vitamini, minerali i antioksidansi su za vaš vid veoma važni. zbog čega bi trebalo da obratite dosta pažnje na njihov unos. Unos hranjivih materija sa veoma lako dopunjuje. Sirovo povrće i voće, posebno šargarepa i pomorandža, imaju veoma pozitivan uticaj na oči. Vaše oči će ceniti i unos luteina koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću.

 

Naočare i kontaktna sočiva nisu toliko dobar izbor

Problemi s vidom su danas, nažalost, sve češći. U nekim delovima sveta čak 90% stanovništva ima problema sa najčešćom očnom greškom, odnosno kratkovidošću. To su naime veliki gradovi na istoku Azije, kao što su Tokio ili Šangaj. Što se tiče nas Evropljana, zastupljenost kratkovidosti je od 20 do 30%, ali ne treba zaboraviti ni na dalekovidost ni astigmatizam.

Ako pripadate ovoj grupi ljudi, imate sreće da se većina očnih problema kroz neko vreme može korigovati naočarima ili kontaktnim sočivima. Ovo, međutim, ne donosi samo značajne finansijske troškove, već i niz neprijatnih i često po zdravlje opasnih situacija. Naime, naočare nisu praktične, a sočiva tokom dugotrajne upotrebe mogu prouzrokovati još gore probleme. Ako ih već koristite, nužna je njihovo menjanje svakog dana. Ali i uprkos tome, sočiva onemogućavaju ovlažavanje rožnjače, što dovodi do nagomilavanja krvnih sudova koje zdravo oko ne bi trebalo da ima. Najbolje je korišćenje sočiva samo za vreme aktivnosti u kojima su stvarno neophodne, kao što je sport. Međutim, ukoliko volite bazene, sočiva vam ne preporučujemo.

Osim naočara i kontaktnih sočiva postoje i laserske operacije. Uz pomoć moderne tehnologije danas lekari mogu korigovati mnogo optičkih grešaka. Najčešće se za odstranjenje dioptrije koristi ekscimer laser. Zahvaljujući tridesetogodišnjem razvoju, danas su takve intervencije maksimalno bezbedne pa čak i neverovatno tačne. Njihova popularnost danas je tako velika, da intervencija ekscimer laserom spada u najčešće intervencije na ljudskom telu uopšte.

SOČIVO

Foto: FLICKR

 

Za kraj, ostavljamo vam najvažniji savet, a to je da pri izboru centra kojem ćete poveriti svoje oči, morate biti oprezni, jer bitna su iskustva ljudi, opremljenost, ustanova i znanje lekara. Bitne su i redovne posete očnom lekaru, ali i pravi izbori u skladu sa vašim očima situacijom sa vidom.

Prijatelj portala