DIGITALNO STARENJE

Foto: PIXABAY

DA LI STE ŽRTVA DIGITALNOG STARENJA?

Dragi čitaoci, da li ste čuli za digitalno starenje? Digitalno starenje je termin kojim se označava prevremeno starenje kože, koje se javlja kao posledica stalnoj izloženosti plavoj svetlosti koju emituju pametni (eng. smart) telefoni, računari i tableti.

Smatra se da plava svetlost dubinski prodire u kožu, izazivajući u njoj oštećenja. To u značajnoj meri otvara put prevremenom starenju. Tačnije, ova plava svetlost prouzrokuje formiranje i porast slobodnih radikala u ćelijama, što uništava DNK, a to dovodi do pojave nepravilnosti na koži, mrlja, kao i izbeljivanja kože. Plava svetlost uništava prirodni sistem kože za odbranu od štetnih uticaja, što dovodi do razaranja i slabljenja nekih bitnih vezivnih materija i tkiva, poput kolagena. Zatim, ona gubi elastičnost i sklonija je dehidrataciji i sušenju. 

Foto: Pixabay

 

Kao rešenje ovog problema, savetuje se konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima, koji se bore protiv negativnog efekta slobodnih radikala u ćelijama, poput povrća i voća. Takođe, treba odmarati kožu od korišćenja mobilnih telefona i tableta, što je više moguće.

Svi smo svesni koliko su nam u današnje vreme neophodni mobilni telefoni i laptopovi, ali pokušajte da ih ne koristite previše, naročito pred spavanje. Umesto vesti, slika i statusa na internetu, savetujemo vam da pred spavanje prelistate neku knjigu ili istegnete mišiće - to bi vam moglo pomoći da mirnije spavate. 

 

Prijatelj portala