OBROK SA LOSOSOM I POVRĆEM

Foto: PIXABAY.COM

MENI ZA SPREČAVANJE INFARKTA

Vegetarijanska i mediteanska dijeta su dva tipa ishrane koja se preporučuju srčanim bolesnicima i onima koji su pod rizikom od infarkta. Istraživanja Univerziteta u Firenci su pokazala i da su efekti ova dva tipa ishrane slični. Međutim, postoje i neke razlike. Red Info Portal vam predstavlja sličnosti i razlike ova dva režima ishrane.

Mediteranska dijeta povoljno utiče na srce, snižava holesterol i efikasno sprečava pojavu rizika od infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti. Međutim, i vegetarijanska dijeta niskokalorične vrednosti može imati slične blagotvorne efekte na zdravlje našeg srca. Ovu teoriju potvrdilo je istraživanje tima istraživača sa Univerziteta u Firenci i sa Bolničko-univerzitetskog centra  Kaređi, objavljeno u časopisu Cirkulacija (Circulation) organizacije Amerikan Hart Asosijejšn (American Heart Association). Upoređujući efekte ova dva načina ishrane na jednoj istoj grupi osoba, cilj istrašivača bilo je upravo procenjivanje da li prelaz na vegetarijansku dijetu može imati podjednako dobar i zdrav učinak u sprečavanju srčanih bolesti i infarkta za osobe koje su navikle da jedu meso i ribu.

Kako bi došli do rešenja, tim istraživača odlučio je da proceni efekte obe dijete tako što će ih primeniti na istu grupu osoba. U istraživanje je uključeno 118 zdravih individualaca, starosti od 18 do 75 godina, gojaznih (indeks telesne mase iznosi 25) i kojima preti rizik od kardiovaskularnih bolesti srednje niskog nivoa, ili sa jednim od rizičnih kardiovaskularnih parametara, kao što je npr. visok nivo holesterola. Ispitanici su se tri meseca pridržavali vegetarijanske niskokalorične dijete koja se bazira na pilećem mesu, crvenom mesu, voću, povrću, mahunarkama i integralnim pahuljicama. Nakon tri meseca, istraživači su ispitanicima  promenili dijetu i pratili ih naredna tri meseca.

 

ŠKOLJKE U TANJIRU

Foto: PIXABAY.COM

Nakon upoređivanja rezultata, došli su do zaključka da su obe dijete uticale na gubitak telesne težine analogno ‒ učesnici su izgubili oko tri kilograma telesne mase (masti) i oko tri kilograma ukupne težine. Ipak, istraživači su uočili dve bitne razlike između ove dve dijete ‒ vegetarijanska dijeta je bila efikasnija u smanjivanju nivoa LDL, takozvanog lošeg holesterola, dok je mediteranska dijeta dovela do smanjenja nivoa triglicerida koji utiču na pojavu rizika od infarkta ili moždanog udara. Iz našeg istraživanja se može zaključiti da hipokalorična vegetarijanska dijeta može pomoći pacijentima u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, kao što to čini i mediteranska dijeta niskokalorične vrednosti. Ljudi imaju više od jednog izbora za dijetu koja blagotvorno utiče na srce, objašnjava Frančesko Sofi, profesor Nauke o ishrani sa Univerziteta u Firenci, dodajući da će sledeći korak u istraživanju biti da se uprede dve dijete kod pacijenata kod kojih je rizik od kardiovaskularnih bolesti visok.

Po mišljenju eksperta Šeril Anderson, docenta medicina sa Univerziteta u Kaliforniji, obe dijete prate zdrav dijetetski model bogat voćem, povrćem, mahunarkama, integralnim zrnima i orašastim plodovima, stavljajući akcenat na raznovrsnost u ishrani, na potrebnu količinu dnevnog unosa hrane i na unos zdravih zasićenih masti.

U vreme brze hrane i stresa svakako je dobro znati da posebni režimi ishrane mogu da nam pomognu da sačuvamo zdravlje. Kako bismo sprečili bolesti srca, dovoljno je da se opredelimo za jednu od ove dve dijete i da pomoću njih sačuvamo dobro zdravlje.

Prijatelj portala