ČOKOLADA

Foto: PIXABAY

CRNA ČOKOLADA KAO LEK ZA TELO I UM

Gorka čokolada, koja sadrži bar 70% kakao delova u sebi, poboljšava imuni sistem, sposobnost pamćenja, raspoloženje, a smanjuje i stres. Ovo potvrđuju dva nova istraživanja.

Da je crna čokolada univerzalni lek znalo se i ranije, ali nauka je nastavila da se njome bavi kako bi dublje izučila njen uticaj na psihozifičko zdravlje. Dva nova istraživanja, koja su sprovedena na Univerzitetu Loma Linda u Kaliforniji i objavljena u časopsiu FASEB Journal, otkrivaju nam da čokolada smanjuje stres i ublažava zapaljenja, kao i da povoljno utiče na memoriju i raspoloženje. 

Što je čokolada više gorka, to je bolja. Li S. Brk (Lee S. Berk), istraživač u oblasti psihoneuroimunologije i nauke o ishrani, koji je predvodio oba istraživanja, ističe: Godinama smo analizirali uticaj gorke čokolade na neurološke funkcije, uzimajući u obzir količinu šećera u čokoladi: što ga više ima, to smo srećniji. Ovo je prvi put da smo analizirali uticaj velike količine kakaoa u malim dozama koje odgovaraju veličini normalne štangle čokolade, uzimane tokom dužeg ili kraćeg vremenskog perioda. Rezultati su ohrabrujući za sve one koji vole ukus crne čokolade (u oba istraživanja korišćena je čokolada sa 70%  kakaoa): Što je veća koncentracija kakaoa, efekat na kognitivne sposobnosti, memoriju, raspoloženje i imuni sistem je bolji.

 

CRNA ĆOKOLADA

Foto: Pixabay

Prvo istraživanje bavilo se uticajem čokolade na imuni sistem i na sposobnosti pamćenja. Ono što je zanimljivo jeste to što se volonterima, nakon svega osam dana konzumiranja gorke čokolade, poboljšalo funkcionisanje samoodbrane organizma. Takođe, primećen je i pozitivan uticaj na one funkcije mozga koje su zadužene za mišićnu memoriju i za pamćenje novih sposobnosti i znanja. 

Drugo istraživanje uzelo je u obzir i uticaj na cerebralne aktivnosti u kratkom vremenskom periodu. Volonteri su podvrgnuti elektroencefalografiji 30 minuta i 120 minuta nakon što su pojeli 49 grama čokolade koja sadrži 70% kakaoa. I u ovom slučaju rezultati su bili očigledni: jačanje aktivnosti i sinaptičke plastičnosti onih delova mozga koji se povezuju sa ponašanjem i sa cerebralnim zdravljem. A to znači: manje stresa, bolje raspoloženje i veća sposobnost pozitivnog pogleda na život.

Iz rezultata ovih istraživanja možemo izvesti jedan veoma bitan zaključak – čokolada je čoveku neophodna da bi živeo. Šalu na stranu, ovakva istraživanja pokazuju nam pogodnosti, ali daju nam i opravdanje ukoliko nas neko pita zašto opet jedemo čokoladu – pa zdrava je!

Prijatelj portala