ljuta paprika kao začin

Foto: pixabay

ŠTA SE DESI NAŠEM TELU KADA POJEDEMO NAJLJUĆU PAPRIKU NA SVETU?

Paprika se u našoj zemlji nalazi na listi najvoljenijih povrća. Žuta, crvena ili zelena, babura, ili papričica, svaka će se rado naći sirova, ili uz brojna jela na srpskoj trpezi. Za sve ljubitelje raznih vrsta paprika sledi tekst koji postavlja izazov: da probate pojesti najljuću papriku na svetu! 

Karolina Riper je proglašena najljućom paprikom na svetu. U Ginisovoj knjizi rekorda nalazi se još od 2013. godine, a uzgaja se u jednom selu u Južnoj Karolini. Ono što je lekare zanimalo jeste kako konzumiranje paprike najveće ljutine do sad, utiče na ljudski organizam. Otuda, dali su je  izvesnom 34-godišnjem pacijentu da je okusi, što mu je nakon toga zadavalo teške glavobolje i bolove u vratu. Međutim, nije patio od zamućenja vida ili bilo koje druge slabosti. Kako prenosi časopis BMJ Kejs Riports (eng. BMJ Case Reports), tomografijom je otkriveno da se smanjio broj arterija u mozgu, 

Lekari su napomenuli da ovaj pacijent boluje od suženja vena u glavi, poremećaja moždane cirkulacije, što uzrokuje jake glavobolje. Nakon pet nedelja, stanje pacijenta se normalizovalo. Bol je nestao, a arterije su se vratile u prethodno stanje. Kako je ovaj pacijent već ranije patio od određenih tegoba, pretpostavljamo da bi dejstvo paprike na zdravoga čoveka bio blaži, ali konzumaciju svakako ne preporučujemo ljudima koji su osetljivi na ljutu hranu. 

Bez obzira na određena nepoželjna dejstva posle jedenja ovog ljutog povrća, ljudi sa konzumiranjem ne prestaju. I ne samo to! Naime, svake godine se održava takmičenje u obaranju rekorda u konzumiranju ove izazovne namirnice. Za sada, rekord drži Vejn Aldžinio, koji je 2016. godine pojeo čak 119 grama Karoline Riper!

Šta vi mislite, možete li oboriti njegov rekord?

Prijatelj portala