Ispaisano kakao kakaoom u prahu, natpis kakao

Foto: PIXABAY

KAKAO U SLUŽBI DOBROG ZDRAVLJA

Kakao je obavezan sastojak čokolade, mnogima omiljenog slatkiša. Međutim, naučnici sve više ističu pozitivno dejstvo ove biljke na naš organizam.

Sirovi kakao, koji se smatra zdravijom varijantom čokolade, poboljšava rad srca, čisti kožu i daje energiju. Iako mnogi od nas uživaju u čokoladi, uvek postoji griža savest koju imamo, ali tek nakon što je pojedemo. Međutim, nutricionista Kasandra Barns otkriva prednosti sirovog neobrađenog kakaoa. Iako ne može u potpunosti zameniti čokoladu, sirovi kakao može se koristiti kao dodatak pri pravljenju pudinga ili smutija i učiniti ih zdravijim.

Dobar za srce

Sirovi kakao obiluje flavanolima, tj. jedinjenjima za koje se veruje da poboljšavaju protok krvi u srce, smanjuju krvni pritisak i zapaljenja i pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi. Kasandra je objasnila da se prilikom prženja kakaoa kako bi se napravila čokolada gubi veliki procenat flavanola. Dodala je i da kakao sadrži visoki nivo kalijuma, koji pomaže pri regulisanju krvnog pritiska, kao i visoki nivo magnezijuma, koji je od ključne važnosti za rad mišića, od kojih je najbitniji mišić srce.

Daje energiju

Kakao sadrži malu količinu kofeina i teobromina, koja može uticati na našu energiju, ali ne unosi nervozu koju kafa može izazvati. Takođe, kako mnogi od nas ne unose dovoljno magnezijuma na dnevnoj bazi, konzumiranje kakaoa može i u tome pomoći i dati nam snagu.

Odličan je za kožu

Iako je opšte poznato da su svi protiv konzumiranja slatkiša, jer mogu loše uticati na našu kožu, flavanoli u kakaou ne samo da poboljšavaju rad srca, već i pomažu koži. Kasandra je izjavila da ako jedemo čokoladu koja obiluje flavanolima, ne samo da štitimo kožu od sunčevih zraka, već i poboljšavamo cirkulaciju krvi kroz kožu, hidriramo je i smanjujemo hrapavost i ljuštenje kože. Konzumiranje sirove čokolade, takođe, može pomoći da održimo mladoliki izgled.

Sirovi kakao, čokolada i čokoladna bombona

Foto: PIXABAY

 

Može pomoći u vežbanju

Čokolada nam može dati snagu pre početka treninga. Kasandra je objasnila da magnezijum utiče na rad mišića, pomaže pri balansiranju elektrolita i može biti vrlo koristan za oporavak mišića. Flavanoli u čokoladi mogu umanjiti zapaljenja i pomoći pri oporavku nakon treninga.

Srećniji smo

Iako nas sama pomisao na čokoladu može učiniti srećnim, kakao zapravo sadrži nekoliko supstanci koje pozitivno utiču na raspoloženje. Jedna od njih je i feniletilamin (PEA), prirodno jedinjenje koje se stvara u mozgu. Kasandra objašnjava da PEA pozitivno utiče na naše raspoloženje i da se velike količine ove supstance oslobađaju kada se zaljubimo. Kakao, takođe, sadrži magnezijum i cink koji pomažu pri stvaranju drugih moždanih hormona sreće kao što su serotonin i dopamin.

Ovo su dobre vesti za sve ljubitelje čokolade, koje mogu umanjiti i osećaj griže savesti nakon što je pojedete. Ne zaboravite da u svoju ishranu uključite i kakao koji neće biti sastavni deo vaše omiljene čokolade. Obogatite svoj jelovnik poslasticama sa plodovima biljke kakaovca i uživajte u jedinstvenom mirisu i ukusu.

 

Prijatelj portala