CIGARETA KOJA DOGOREVA

Foto: PIXABAY

BILBORD KOJI KAŠLJE U BORBI PROTIV PUŠENJA

Svaka država se na svoj način bori sa problemom upotrebe cigareta. Dok druge zemlje povećavaju cene ovih proizvoda ili organizuju različite manifestacije koje upozoravaju na rizike i različite bolesti, Švedska je zemlja koja može da se pohvali najoriginalnijim sredstvom u borbi protiv pušenja. Naime, ova država ima bilbord koji kašlje onda kada pored njega prođe pušač.

Pušači se na ulicama Stokholma susreću sa znakovima koji ih upozoravaju da ne praktikuju ovu lošu naviku. Od skoro pušači ne prestaju sa svojom lošom navikom zbog saveta lekara, već zbog bilborda opremljenim za otkrivanje pušača.

Ovo elektronsko slikarstvo obuhvata crno-belu sliku čoveka koji ne izgleda kao pušač, ali kad osoba koja puši cigarete prođe pored bilborda, čovek na slici će početi da kašlje, što predstavlja reakciju na ovu naviku, štetnu po zdravlje.

Video koji je objavljen na Internetu pokazuje pomešane reakcije prolaznika, poput konfuzije i zabave. Jedan pušač je stajao i dugo gledao u bilbord pokušavajući da shvati ono što se događa, dok se druga žena počela smejati nakon što je shvatila da čovek na slici kašlje zbog nje.

Reklama proizvoda „Nikota“ pojavljuje se nakon što čovek na slici prestane da kašlje. Apoteka koja je objavila ovaj video je podsetila da ovaj savetnički bilbord, koji se pojavio za Novu godinu, ima za cilj da pomogne ljudima da žive duže i zdravije.

Uprkos tome što je bilbord smešten u oblasti u kojoj se kreće veliki broj pušača, prema izveštaju Evropskog veća za 2017. godinu, Švedska ima najniži stepen pušenja u poređenju sa svim ostalim državama članicama EU.

Iako deluje neobično, ovaj vid upozorenja je svakako delotvoran. Ukazujući na negativne pojave koje ova navika prouzrokuje, bilbord upozorava pušače da, ukoliko žele dug i zdrav život, treba da žrtvuju ovu lošu naviku. Svakodnevna sitna odricanja su mala cena zdravlja. 

 

 

Prijatelj portala