DEVOJKA KOJA STAVLJA SOČIVO U OKO

Foto: GOOGLE FREE PHOTOS / WWW.FLICKR.COM

MEKA, PAMETNA SOČIVA MOGU DA PRATE NIVO ŠEĆERA U VAŠIM SUZAMA

Ljudi su možda za jedan korak bliže tome da postanu kiborzi. Istraživači su razvili meko, fleksibilno sočivo koje prati nivo šećera u suzama i obaveštava nosioca ako mu je povišen nivo šećera u krvi. Tim se nada da će ovaj uređaj jednoga dana koristiti oni koji imaju dijabetes kako više ne bi morali da vade krv da bi pratili nivo šećera.

Sočiva imaju ugrađen sićušan senzor za šećer i LED svetlo. Antena potom hvata signale radio frekvencija od predajnika i pretvara ih u elektricitet, koji napaja svetlo zelene boje. Kada senzor registruje da je nivo šećera nečijih suza prešao postavljenu granicu, on prekida napajanje LED-a i svetlo se gasi. LED svetla su pozicionirana tako da su okrenuta ka spolja, kako ih nosilac ne bi inače video.

To znači da, gledajući se u ogledalu, svako ko nosi ova sočiva može da vidi kada treba da prilagodi svoj nivo insulina. Neki će primetiti da deluje pomalo čudno što se sočiva gase jedino kada se nivo šećera povisi, i ovo nije prošlo neprimećeno kod istraživača, koji su rekli da će možda videti da li mogu da preokrenu ovaj deo u budućnosti.

Nakon testiranja sočiva na zečevima i objavljivanja svojih rezultata u časopisu Sajens Advensis” (Science Advances), tim nije pronašao nikakve znake da ova sočiva stvaraju neprijatnosti.

Istraživači su konstruisali sočiva koristeći fleksibilne prozirne sastavne delove kada god je to bilo moguće. Samo nekoliko delova sočiva nije fleksibilno, uključujući senzor za šećer, koji je napravljen od krute silikonske podloge. Međutim, tim je podelio podlogu na dva dela i povezao ih fleksibilnim žicama kako bi rešio ovaj problem. 

Sve u svemu, svi sastavni delovi sočiva su 1/100 debljine mekih kontaktnih sočiva u koja se postavljaju. Ne samo to, nego su svi delovi tehnologije koji nisu mogli biti prozirni smešteni u regijama koje se nalaze iznad dužice, gde ih nosilac ne može videti. Ovo znači da, bar u teoriji, korisnici ne bi trebalo da vide nijedan deo elektronike.

Ova sočiva tek treba da budu testirana na ljudima, ali je tim prilično uveren da će postići uspeh. Ipak, nemojte još uvek požuriti do apoteke, jer, prema njihovim procenama, može biti potrebno i do dodatnih pet godina kako bi se ova sočiva usavršila za ljude.

Prijatelj portala