Čarape

Foto: PIXABAY

PREDNOSTI I MANE NOŠENJA ČARAPA TOKOM SPAVANJA

Kada govorimo o nošenju čarapa tokom spavanja, mnogi odmah pomisle da je to štetno po naše zdravlje. Zapravo, ovo je samo mit. Naučna istraživanja su utvrdila da nošenje čarapa nosi sa sobom mnogo koristi.

 

Prednosti su:

 1) Prevencija gljivičnih i bakterijskih infekcija

Čarape pomažu da se stopalo zaštiti od bakterijskih infekcija, a pružaju i zaštitu od gljivica koje se mogu naći na prstima. Kako bi ova zaštita bila efikasnija, pre obuvanja čarapa najpre treba oprati i osušiti stopalo.

2) Doprinos mekoći i prevencija suve kože

Čarape mogu pomoći kod mekoće i hidratacije, ali nakon što se stopala operu i namažu nekom hidratantnom kremom.

3) Prevencija znojenja

Stopala se smatraju jednim od najbitnijih delova tela, a vrlo često mogu biti izložena prekomernom znojenju. Ako se ovo i vama dešava, najbolje je da nosite čarape tokom spavanja.

4) Održavanje toplote

Stopala su vrlo često izložena hladnoći, posebno zimi, što može izazvati umor, a kod nekih i nemogućnost kretanja. Čarape i ovde pomažu.

 

Mane su:

1) Ako su čarape jako uske, mogu dovesti do prekida dotoka krvi u stopala.

2) Nošenje čarapa na prljavo stopalo može izazvati zapaljenje, kao i bakterijske i gljivične infekcije.

3) Ako je čarapa vlažna, može dovesti do sušenja i pucanja kože.

 

Red Info Portal će vam dati nekoliko saveta i informacija koje možda niste znali kada su u pitanju čarape: 

–leti birajte čarape od pamuka, jer on upija znoj i sprečava razne infekcije kao i otpuštanje neprijatnih mirisa, dok je zimi najpogodnije nositi vunene čarape koje štite od hladnoće;

–čarape sa vlaknima treba izbegavati, posebno ako imate osetljivu kožu, jer one mogu izazvati razna zapaljenja;

–jedan par čarapa bi trebalo nositi samo jedanput, pogotovo leti;

jedan isti set čarapa bi trebalo zameniti drugim nakon 6 meseci jer one bivaju istrošene vremenom i stalnim nošenjem i pranjem;

–stalno unositi tečnost, bilo leti ili zimi;

–postoje razne vrste čarapa; od onih koje potpomažu dotok krvi u stopalo, koje leče ili sprečavaju pojavu proširenih vena, do onih za dijabetičare i ljude sa specijalnim potrebama;

–treba birati odgovarajući tip i dužinu čarape u odnosu na obuću, te bi one duže trebalo nositi sa dubokim cipelama, a kraće sa patikama;

–treba obratiti pažnju i kod kupovine čarapa za decu; uvek ih treba povesti da probaju jer bi bilo štetno po njih da nose veće ili manje nego što im odgovara.

 

Dakle, ukoliko nosite čarape dok spavate, ne treba da brinete, jer u tome ima više dobrih nego loših strana. Pre svega, najbitnije je da vam je udobno i da se vi osećate dobro, a nadamo se da će vam naši saveti pomoći da nešto ne krene po zlu.

 

Prijatelj portala