PREZERVATIV

Foto: PIXABAY

PRIPREMA SE NOVO KONTRACEPTIVNO SREDSTVO ZA MUŠKARCE U VIDU GELA

O hormonskom kontraceptivnom sredstvu za muškarce priča se već godinama, ali kliničko istraživanje koje je počelo 2018. godine moglo bi biti najvažnije do sada. Istraživači sa Nacionalnog instituta za dečje zdravlje i ljudski razvitak u Americi (engl. National Institute of Child Health and Human Development) su napravili gel koji privremeno blokira nastanak spermatozoida. Od aprila 2018. i u toku naredne četiri godine prozivod će se testirati na 400 parova u SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji, Čileu, Švedskoj i Keniji radi utvrđivanja efikasnosti i lakoće korišćenja ovog novog kontraceptivnog sredstva.

Ovaj gel je napravljen na bazi sintetičkih hormona ‒ jednoj verziji testosterona i progestina (hormonskoj supstanci koja je slična progesteronu). Ova poslednja služi za sprečavanje prozvodnje dovoljnog broja testosterona koji bi garantovao nastanak normalne količine spermatozoida. Sintetički testosteron treba da očuva hormosku ravotežu, ali tako da se ne formiraju spermatozoidi.

Proizvod se nanosi na kožu, ali ne na intimnu regiju ‒ svakog dana se maže na ramena i ruke, a koža ga upija za minut. Ukoliko ga muškarac maže svakog dana u kontinuitetu, kombinacija hormona sprečava nastanak spermatozoida u naredna 72 sata.

Za potrebe istraživanja, volonteri će koristiti gel 4 meseca, a njihov nivo spermatozodia će se za to vreme pratiti. Kako ne bi došlo do neželjene trudnoće, nivo spermatozoida mora biti manji od milion po mililitru sperme. Tek kada se utvrdi da nije proizvedena ta količina sopermatozoida, partner će moći da prestane sa korišćenjem drugih oblika kontracepcije.

Proizvod je prvi put testiran 2012. godine u periodu od šest meseci i tada se pokazao kao efikasan, ali je formula koja je tada napravljena bila teška za korišćenje, za razliku od gela koji je sada stvoren.

Početkom 2017. kontraceptivni gel za muškarce koji se testirao na makaki majmunima se pokazao efikasnim. U tom slučaju metod je bio potpuno drugačiji. Naime, proizvod je mehanički blokirao kanale koji dovode spermatozoide od testisa do uretre. Ostali oblici kontracepcije za muškarce bazirani na hormonima su se pokazali efikasnim, ali su bili propraćeni značajnim i neprihvatljivim neželjenim dejstvima, među kojima je i depresija.

Ukoliko gel prođe kliničke testove, najveće prepreke na njegovom putu ka tržištu biće prihvatanje od strane korisnika. Vekovima se smatra da je kontracepcija pre svega obaveza žena. Međutim, inovacije u nauci i nova istraživanja donose nam i nove proizvode pa kontracepcija više ne mora biti odgovornost žena već bi mogla da se prebaci na jači pol.

Prijatelj portala