Čaša puna soka koju daje devojka.

Foto: PIXABAY

DA LI PIJETE SOKOVE NA PRAZAN STOMAK?

Da li imate naviku da dan započnete sveže isceđenim sokom? Nauka vam predlaže da ipak o tome bolje razmislite. Naučnici Univerziteta Prinston objavili su rezultate svog istraživanja u naučnom ispitivanju „Ćelijski metabolizam” , koji otkrivaju i neka nepoželjna dejstva konzumiranja voćnih sokova pre doručka.  

Nakon perioda „posta” , odnosno nakon buđenja, kada je želudac bio prazan nekoliko sati, tanko crevo nije u mogućnosti da svari velike količine fruktoze, pa šećer odlazi u debelo crevo. Kada se to dogodi, šećer dolazi u dodir sa korisnim bakterijama creva, koje ne mogu aktivno da učestvuju u procesu prerade šećera. 

Mada podaci pokazuju da jetra odlaže šećere, najnovija istraživanja koja su naučnici sproveli na miševima pokazuju da se oko 90% fruktoze svari u tankom crevu. Ovo istraživanje naučnici su sproveli tako što su miševima dali smesu fruktoze i glukoze i pratili kako digestivni trakt životinja obrađuje šećer. Eksperiment je pokazao da tanko crevo ima bolju funkciju u obradi fruktoze ako životinje konzumiraju šećer nakon obroka.

Devojka koja meša tečnosti i izvodi eksperiment, a u pozadini je periodni sistem.

Foto: PIXABAY

 

Glavni autor studija, profesor Džošua Rabinović, navodi da su oni miševi koji su uneli drugu vrstu hrane neposredno pre izlaganja šećeru, pokazali veću sposobnost tankog creva za obradu fruktoze.

Iako rezultati istraživanja ne ističu značajnu štetnost posledica po zdravlje, naučnici ukazuju na potencijalne negativne uticaje, te nas upozoravaju da šećer konzumiramo samo nakon obroka.

Dakle, kako nam savetuju naučnici, doručak treba da bude jak i kaloričan kako bismo obezbedili dovoljno energije za dan koji je pred nama, dok sokove, kao i ostale namirnice bogate šećerom, treba konzumirati umereno i nikako ujutru ili kasno uveče. 

 

 

Prijatelj portala