Na fotografije se nalaze voće, povrće i žitarice.

Foto: WIKIPEDIA

NAJZDRAVIJE KUHINJE NA SVETU

Svetska zdravstvena organizacija je iskoristila Svetski dan zdravlja  da istakne dijabetes koji je često uzrokovan neuravnoteženom ishranom i koji će uskoro, prema procenama, postati sedmi vodeći uzrok smrti na svetu. Dakle, u kojim to delovima sveta se ljudi najzdarvije hrane? 

Britanski mediji ističu panoramu kuhinja iz različitih delova sveta koje su najpreventivnije za hronične bolesti. 

 

1. Mediteranska kuhinja 

Malo masnoće maslinovog ulja koje mislite da se svuda širi? Ali, ono je bogato mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, izvorima dobrog holesterola koji deluju u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Uz kombinciju voća i povrća, celim zrnima žitarica, sveže ribe i mlečnih proizvoda, naučnici smatraju da je mediteranska kuhinja jedna od najzdravijih na svetu i koja garantuje dug život. 

 

2. Japanska kuhinja  

Japanci su širom sveta poznati po svojoj dugovečnosti, a njihv način ishrane nije nimalo stran.  Gvožđe i ugljeni hidrati uglavnom potiču od sveže hrane kao što su voće, povrće, meso i sirova riba. Vlada je 2005. godine pokrenula vodič za zdravu hranu da bi podstakla građane da smanje dozu zasićenih masti, koje povećavaju nivo holesterola u krvi, i obrađene hrane. Takođe, Japanci više konzumiraju vodu i biljne čajeve nego prerađene sokove. 

 

3. Skandinavska kuhinja 

Ražani hleb, masna riba, jestivi koreni, kao i fermetisano mleko i sir su uobičajeni u nordijskim zemljama. S visokim sadržajem vlakana i minimalnim količinama šećera, prema nekim istraživanjima, ova vrsta ishrane bi se mogla uporediti s mediteranskom. Zaista bi bila korisna u smanjenju zapaljenja koje uzrokuju hronične bolesti kao i u smanjenju rizika raka debelog creva. 

Kolaž fotografija (škampi,grilovana piletina, supa sa nudlama, kroasani).

Foto: WIKIPEDIA/MAX PIXEL/PIXABAY/PXERE

 

4. Zapadnoafrička kuhinja 

Prema nedavnom istraživanju, tradicionalna hrana iz Malija, Čada, Senegala i Sijera Leone je podjednako zdrava kao i japanska hrana. Sadrži veliki broj namirnica koje su dobre za zdravlje: voće i povrće, cela zrna žitarica, sušena ili dimljena riba i druga hrana bogata vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Jedna od prednosti zapadnoafričke kuhinje je da region ima mnogo manje prerađene hrane u odnosu na zemlje Zapada. 

 

5. Francuska kuhinja

Ovo je jedna od najvećih misterija. Francuska, zemlja kroasana, hleba, sira, vina i hrane koja je obično bogata zasićenim masnim kiselinama, ne pokazuje dramatičan rekord bolesti srca ili gojaznosti. Prema jednom istraživanju, ključ ove enigme je zapravo u količini hrane koju Francuzi jedu. Jedu mnogo manje u poređenju s količinom hrane koju progutaju, na primer, Englezi ili Amerikanci. 

 

Zaključak  fokusirajte se na sveže voće i povrće, cela zrna i mahunarke. Takođe se oslanjajte na dobre masti kao što je maslinovo ulje, Malo ribe i manje mesa. Što se tiče tečnosti, unosite više vode i biljnog čaja. Zaboravite na prerađenu hranu. 

Prijatelj portala