JEZIK

Foto: PIXABAY

KOJE SE BOLESTI KRIJU IZA BOJE JEZIKA?

Tradicionalna kineska medicina koristi jezik kao indikator određenih zdravstvenih promena u telu. Normalna boja jezika je ružičasta i ako primetite da vaš nije takav, nikako to nemojte zanemariti.

Iako vam se to čini krajnje normalnim i osećate se zdravo, ovo nije nešto što bi trebalo smatrati naivnim. Promena boje jezika može ukazati na nedostatak vitamina, ali isto tako može ukazati i na neke veće probleme koji zahtevaju lekarsku intervenciju.

 

Crna boja

Receptori na vrhu jezika ponekad mogu biti crne boje zbog nakupljenih bakterija i gljivica. Takođe, boja površine jezika se može promeniti zbog određene hrane, pića, cigareta. Ovo se uglavnom dešava zbog loše higijene usne duplje i ovakvo stanje jezika je bezopasno, ali ne izgleda lepo. Uzročnici crne boje jezike mogu biti i antibiotici ili neki drugi lekovi, kao i sredstva za ispiranje usne duplje. Crna boja jezika je i posledica dehidratacije organizma, kao i velike količine kafe koju ste prethodno uneli. Međutim, ukoliko se crna boja zadrži više od deset dana, treba potražiti savet lekara.

 

Žuta boja

Kao i u slučaju sa crnom bojom, i pojava žute boje može biti rezultat nakupljanja bakterija i gljivica. Papile poprimaju žutu boju kada se pojavi osip oko osušenih usta, tačnije onda kada je telu potrebna voda, kada dišete kroz usta a ne nos, ako imate povišenu telesnu temperaturu i ako redovno konzumirate cigarete. Rešenje je da često pijete vodu, redovno i detaljno perete zube i jezik.

 

Bela boja

U ovom slučaju broj uzročnika je veliki. Može biti dehidratacija, ali i oralna infekcija. Ovo je posledica infekcije žlezda usne duplje nekom gljivicom iz porodice kandida, koja u najvećem broju slučaja pogađa ljude sa slabim imunim sistemom. Jaki antibiotici se, takođe, odražavaju na boju jezika, koji zbog njih biva beo. Uzročnik ove promene jezika može biti i leukoplakija – stanje u kojem se stvara beličasti osip u usnoj duplji. Stručnjaci naglašavaju da se tada radi o ranama koje ponekad mogu označiti početak karcinoma.

 

Braon boja

Na jeziku se može pojaviti i braon boja. Ona ukazuje na bolesti pluća i gastrointestinalnog trakta. Ako braon boju zapažate isključivo na vrhu jezika, to znači da imate bilateralnu upalu pluća. Smeđe mrlje na jeziku često podrazumevaju melanom, oblik raka kože, pa obavezno morate otići na pregled kod lekara.

 

Crvena boja

Ova boja se najčešće javlja na vrhu jezika i znači da vam je srce ugroženo, tj. moguć je početak koronarne bolesti. Ako crvena boja postane dosta tamnija, onda je problem ozbiljniji.

 

Plava boja

Da, naš jezik može biti i plav. Ovo pokazuje da imamo problema sa bubrezima, plućima ili kardiovaskularnim sistemom.

 

Verovatno nakon ovog teksta trčite do najbližeg ogledala i detaljno zagledate svoj jezik. Naša ideja je bila da samo objasnimo šta se sve može reflektovati na jeziku, nikako nemojte sami sebi davati dijagnozu, niti smo to za vas učinili mi. Dakle, detaljno vodite računa o higijeni usne duplje i jezika, pijte redovno dovoljno vode i pokušajte da živite zdravo. Ako ipak primetite neke promene, ne oklevajte, odmah posetite lekara, on će vam najbolje pomoći.

Prijatelj portala