OTAC I ĆERKA

Foto: FREEPIK

DEVOJČICE MOŽDA NASLEĐUJU PREDISPOZICIJE ZA KARCINOM JAJNIKA OD SVOJIH OČEVA

Američki istraživači su izjavili da su uspeli da odrede genetske promene koje povećavaju opasnost od nastanka karcinoma jajnika, a prenose se naslednim putem sa oca na ćerku. Istraživači iz Rozvelt Parka za borbu protiv karcinoma u Njujorku, sproveli su studiju i objavili je u naučnoj periodici PLOS Genetics.

Naučnici su objasnili da ova genetska promena stiže do devojčica pomoću očevog x hromozoma. Prema timu ovih stručnjaka, testovi su sprovedeni na genu „BRCA” kod žena u čijim porodicama postoji prisutnost oboljenja od karcinoma, a ovaj gen povećava mogućnost nastanka karcinoma jajnika i karcinoma dojke. Da bi došao do rezultata, tim je istraživanjem ciljao gen MAGEC3, koji se nalazi u očevom hromozomu.

Istraživači su prikupljali podatke u periodu od 30 godina kroz registar obolelih porodica od karcinoma jajnika, pa su tako identifikovali više od 890 baka koje su bolovale od karcinoma jajnika,a čiji su potomci takođe oboleli od ove bolesti.

Vođa istraživačkog tima, doktor Kevin Ang, izjavio je da treba utvrditi tačan gen praćenjem razvitka bolesti u različitim porodicama, a problem nastaje u toku pronalaženja porodica koje su povezane x hromozomom. On dodaje da je porodica u kojoj 3 žene boluju od karcinoma jajnika pre pogođena promenama u x hromozomu, nego tranformacijama gena „BRCA”, kako se ranije smatralo.

 

 

Prijatelj portala