trudna zena

Foto: google image

DA LI CARSKI REZ UTIČE NA GOJAZNOST DETETA?

Prema rezultatima istraživanja u kojem se tvrdi da način na koji smo rođeni ima trajne posledice na naše zdravlje, bebe koje su rođene carskim rezom podložnije su gojaznosti.

Iako je carski rez neophodan u situacijama kada je porođaj prirodnim putem rizičan (na primer, kada beba nije u idealnom položaju pred porođaj, ukoliko beba ne dobija dovoljno kiseonika ili je posteljica nisko usađena), izborni carski rez postaje sve češći. U prilog ovoj tvrdnji ide to da se sve više žena odlučuje za porođaj carskim rezom u Brazilu, Italiji i Iranu.

Međutim, daleko bitnije od toga koliko je popularan postao carski rez, postalo je pitanje da li su bebe rođene carskim rezom podložnije gojaznosti. Zbog toga, Marija Domingez-Bilou u svom istraživanju koje je objavila u časopisu „Sajens Advanses” odlučila je da se pozabavi pretpostavkom da su bebe rođene carskim rezom podložne gojaznosti.

U objavljenom istraživanju, Marija Domingez kaže da bebe rođene carskim rezom ne dolaze u kontakt sa bakterijom sa kojom se sreću bebe prilikom porođaja prirodnim putem. Te bakterije se razvijaju u crevima novorođenčeta, što kasnije poboljšava njegovo zdravlje.

Povezanost bakterija koje žive u crevima i gojaznosti je utvrđena, ali još uvek se dovodi u pitanje način na koji do toga dolazi.

U istraživanju Domingez-Bilou pokušava da otkrije da li sam način porođaja utiče na to da beba ne dođe u kontakt sa bakterijom ili velika doza antibiotika koja se uglavnom daje tokom operacije.
Cilj je da se otkrije da li je carski rez kriv što su bebe podložne gojaznosti.

Ovo istraživanje bi moglo biti nepouzdano zbog toga što je Domingez-Bilou testirala miševe. Neki od njih doneli su mlade na svet prirodnim putem, a oni drugi carskim rezom bez davanja antibiotika. Mladi su zatim odgajani u identičnim uslovima. Problem je taj što je u istraživanju bilo samo 13 trudnih ženki, koje su donele na svet ukupno 69 mladunaca. Dakle, ograničenje u ovom istraživanju je broj primeraka.

U istraživanju je otkriveno da je sa 15 nedelja starosti 35 mladunaca rođenih prirodnim putem težilo u proseku 39 grama. Za razliku od njih, 34 mladunca rođena carskim rezom u proseku su bila teška 45 grama.
Domingez-Bilou dodaje da je verovatnoća da do ove razlike dođe 1:1.000, pa čak i manja.
Tokom istraživanja takođe je utvrđeno da su miševi rođeni prirodnim putem imali normalan miks bakterija koje pomažu da se održi vitkost tela, dok kod onih rođenih carskim rezom nije pronađen taj miks.

Da li ovo znači da žene ne treba da se odlučuju za carski rez?

Bitno je zapamtiti da je ovo istraživanje primenjeno na miševima i da se samo pretpostavlja da carski rez ostavlja takve posledice i na ljude. Takođe, ovo istraživanje ima određena ograničenja s obzirom na to da je eksperiment primenjen na samo 13 miševa.
Nacionalni zdravstveni servis (engl. National Health Service, NHS) izjavio je da se 1 od 4 ili 5 žena koje su u drugom stanju u Velikoj Britaniji porodi carskim rezom. Žene slobodno mogu da nastave s ovom praksom, ali pod kontrolom doktora, koji će objasniti sveukupne koristi i rizike porođaja carskim rezom u poređenju sa porođajem prirodnim putem.

Prijatelj portala