Kolaž ribice, sočivo, wc šolja

Foto: WIKIMEDIA/ FLICKR

BACATE KONTAKTNA SOČIVA U WC ŠOLJU? RAZMISLITE JOŠ JEDNOM

Svi znamo bar jednu osobu koja koristi kontaktna sočiva, a sva sočiva posle nekog vremena moraju završiti u smeću. Međutim, ako bacate svoja sočiva u WC šolju, ona završavaju u rekama, a potom u morima, gde zatim postaju hrana za ribe. Stručnjaci su zabrinuti za razmere štete koju ona nanose morskim bićima.

Samo u Norveškoj, svakog dana baci se oko 260 000 kontaktnih sočiva. Većina njih završi u WC šolji, a baš tu počinje problem. Naime, kontaktna sočiva sadrže silikonske materijale koji bi trebalo da završe samo na jednom mestu – u smeću.

Iako još uvek nema preciznih podataka koji govore koliko sočiva završi u moru, znamo da se to dešava. Norveški javni servis je sproveo kratko istraživanje u kojem je otkriveno da mnogi ljudi stvarno bacaju svoja sočiva u lavabo ili WC šolju.

U principu, kontaktna sočiva izgledaju kao neki vodeni organizmi koje inače jedu druge životinje. Treba znati da plastiku i druge veštačke materijale ne jedu samo morski sisari i velike ribe, već i manje ribe koje na kraju završe na našoj trpezi pune bačenih kesa, opušaka i sočiva. Poseban problem predstavlja mikroplastika koja se apsorbuje u otrove, a koji se dalje vezuju za tkiva životinja, a potom štete okolini kao i životinjama.

Mi kao potrošači, moramo biti svesni šta koristimo i kako se odnosimo prema određenim predmetima koje koristimo. Možda deluje da je par malih sočiva potpuno bezopasno, jer ih, na kraju krajeva, mi nosimo u očima. Ali ne treba zaboraviti da postoji razlog zašto sočiva i svaki drugi plastični i silikonski proizvod ima rok trajanja. U suprotnom, ne treba da se čudite ako nađete komadić plastike na vašem tanjiru.

 

Prijatelj portala