Na fotografiji je devojka u kozmetičkom salonu.

Foto: FLICKR

KOLIKO ČESTO TREBA RADITI TRETMANE LICA

Svima je poznato da je koža lica veoma osetljiva i da zahteva posebnu negu. Ali, znate li koliko je često i na koji način potrebno negovati kožu lica? Red Info Portal Vam donosi rešenje za svaku nedoumicu. Koliko često treba raditi tretmane lica zavisi od nekoliko faktora kao što su  tip kože, stanje kože, cilj tretmana, budžet, uzrast i mesto gde živite.

 

Tretman ne znači samo klasično čišćenje parom, već se radi o sofisticiranoj neinvazivnoj metodi koja podrazumeva što bolju negu sa što bržim izlečenjem. Takve metode su pilinzi uz pomoć krema, mikrodermoabrazijom, led terapija ili drugi oblici terapija koje ne koštaju puno, ali su veoma efikasne.

Jednom mesečno je idealno raditi tretman lica za nekoga ko brine o svojoj koži. Uzimajući u obzir da je koža organ, potrebno je približno 30 dana da se obnove ćelije dermisa (donji sloj kože), na površini kože ili epidermisa, gde ćelije umiru i postepeno se uklanjaju sa kože. Specijalista za kožu može vam pomoći u procesu obnove kože čineći vašu kožu svetlijom i mlađom.

 

Tip kože

Ukoliko imate masnu, problematičnu kožu sa aknama, zatvorenim porama ili sa mitiserima, treba da radite tretman svake druge nedelje dok se lice ne umiri i dok se ne očisti koža. Kada koža dobije željeni izgled, onda možete redukovati ponavljanje tretmana na jednom mesečno. Ukoliko imate normalnu kožu, odnosno kombinovanu, onda je sasvim dovoljno raditi tretman jednom mesečno.

Mada nije uvek lako odrediti tip kože, da li je ona masna, mešovita ili suva jer se struktura kože lica menja vremenom. Na menjanje strukture kože utiču starost, okolina, temperatura, cigarete, hormoni itd.

Suva koža je ona koja se viđa češće i potrebna joj je stalna nega. Izbegavajte pranje lica agresivnim sapunom i alkoholnim rastvorom. Čistite lice mlekom za čišćenje lica, a potom ga isperite vodom i dva puta dnevno nanosite hidratantnu kremu.

Normalnu kožu poželjno je hidrirati svakog dana kako  bi se zaštitila od nečistoća i od sunca. Dakle čistite lice i ujutru i uveče i stavite laku hidratantnu kremu.

 

Cilj nege

Ukoliko želite da imate savršenu kožu za ceo život, pronađite svog dermatologa što pre, napravite dobar režim nege i zaštite vaše kože. Većina ne daje veliki prioritet ličnom izgledu, a posledice su uočene početkom 30-ih.

Umesto da sami odaberete kremu za lice, mnogo je bolje da se posavetujete sa dermatologom jer će vam pomoći da uzmete proizvod koji odgovara vašoj koži. Pre nego što vam preporuči neki proizvod, treba da uradi detaljno testiranje kože. Testiranjem dolazite do sanzanja u kom je stanju vaša koža, odnosno stepen hidratacije, masnoća, Ph vrednost i elastičnost, kao i koja krema odgovara vašem tipu kože.

 

Uzrast

Sve dok nemate masnu problematičnu kožu sa aknama, u mladosti nemate potrebu za čestim tretmanima jer koža sama proizvodi nove ćelije mnogo brže nego li koža u starosti. S godinama se podrazumeva da tretmani treba da budu češći da biste imali što zdraviji izgled kože.

 

Budžet

Jedan od glavnih faktora koji nam određuje učestalost tretmana. Barem pokušajte da uštedite za tretman jednom u tri meseca i investirajte u kvalitetne proizvode. Jedno od rešenja svakako bi moglo biti korišćenje prirodnih sastojaka za negu kože  koji su svakako pristupačniji, ali uz napomenu da se prethodno konsultujete sa dermatologom.

 

Mesto gde živite

Opšte je poznato da okolina utiče na mnoge aspekte naših života, pa je samim tim logično da mže uticati na izgled i zdravlje kože. Urbana sredina je veoma zagađena što čini vašu kožu isto toliko zagađenom. Ako živite u jednoj takvoj sredini, treba da znate da su neophodni konstantni tretmani, makar jednom mesečno.

Za kraj ovog teksta napomenućemo vam da štitite svoju kožu od jakog sunca, vetra, ne konzumirate alkohol, cigarete i brzu hranu. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno i koristite odgovarajuću kremu za lice jer ćete tako imati stalno hidriranu kožu.

Prijatelj portala