Tužni dečak

Foto: PUBLIC DOMAIN PICTURES

STRES KOD DECE RAZVEDENIH RODITELJA

Poznato je da se život dece čiji su roditelji razvedeni umnogome razlikuje od dece koja odrastaju sa oba roditelja.

Istraživači su poredili decu koja žive naizmenično kod oba roditelja i decu koja žive sa jednim roditeljem.

Švedska studija je pokazala da su deca koja žive sa jednim roditeljem pod većim stresom od dece koja provode podjednako vreme sa oba roditelja. Kada je deci između 10 i 18 godina postavljeno pitanje koliko su često pod stresom, dolazimo do informacije da su deca koja žive sa jednim roditeljem u stresnim situacijama više puta u nedelji, u odnosu na ostalu decu.

 

Objašnjenje može biti da ta deca imaju aktivan odnos sa oba roditelja, što je izuzetno važno za osećaj sigurnosti kod dece usled čega im odnosi postaju jači. Samim tim oba roditelja imaju šansu da podjednako učestvuju u roditeljstvu.

 

Drugo objašnjenje jeste da deca koja žive zajedno sa jednim roditeljem gube određene pogodnosti od drugog, hlade se odnosi i nesvesno postaju otuđeni. Pored slabijeg kontakta, članova porodice koja nedostaju deci, neretko se događa da i ekonomska pomoć manjka od strane drugog roditelja. Takođe se pokazalo da deca često razmišljaju o roditelju kog ređe viđaju, ali i da imaju lošije psihičko zdravlje na koje utiče upravo odvojenost od jednog roditelja.

Eksperti, a posebno psiholozi, ranije su tvrdili da naizmenično mesto za život može dovesti do stresa kod male dece zbog nestabilnih fizičkih životnih odnosa.

Ova studija pokazuje tvrdnje bazirane na teoretskim pretpostavkama, a ne na iskustvu.

Dosli smo do zaključka da kvalitet odnosa između majke i deteta, oca i deteta kao i roditelja međusobno igra manju ulogu u odnosu na vreme koje dete provodi sa oba roditelja. Razvod ne mora po pravilu negativno da utiče na decu, to je jedan proces koji zahteva adaptaciju na novonastalu situaciju, promenu okruženja, drugačiji način života. Najvažnije je da deca osete sigurnost i stabilnost koju na najbolji način pospešuje dobar i neurušen odnos među roditeljima.

 

Prijatelj portala