TRČANJE

Foto: PIXABAY

DA LI BRŽE GUBIMO KILOGRAME TRČANJEM ILI BRZIM HODANJEM?

Trčanje ili brzo hodanje  koja će nas od ove dve aktivnosti učiniti vitkijim? Mada postoje brojne prednosti i jedne i druge fizičke aktivnosti, Red Info Portal će za vas pokušati da razreši nedoumicu koja je od njih bolji saveznik onih koji imaju problema sa težinom. 

Lični trener Ben Džon (Ben John) ističe da kod žena motivacija za trčanje dolazi pre svega iz njihove želje da izgube kilograme. Trčanje tradicionalno povezujemo sa gubljenjem kilograma, a da li pri tome nepravedno zanemarujemo uticaj brzog hodanja, pokazuju rezultati novih istraživanja u ovoj oblasti. 

Studije koje su naučnici sproveli na Univerzitetu u Minesoti (University of Minnesota) podrazumevale su nadgledanje učesnika koji su trčali ili hodali u periodu od 5 godina. Ovo istraživanje dokazalo je da se trčanjem postiže bolja forma, veća telesna masa i uži obim struka. Razlog za to, prema mišljenju stručnjaka, nije sagorevanje većeg broja kalorija, već smanjenje apetita učesnika koji su se bavili trčanjem. Oni učesnici u istraživanju koji su trčali unosili su manju količinu hrane u odnosu na one koji hodaju. Naime, oni koji su džogirali, lučili su veći nivo peptida, hormona koji povećava osećaj sitosti. 

 

HODANJE
Foto: Pixabay

Međutim, ukoliko niste ranije trenirali, izbor ličnog trenera svakako bi bio hodanje, jer ćete na taj način konstantno sagorevati veći broj kalorija. Ljudi koji se odluče za trčanje češće moraju da prekinu ovu aktivnost jer se suočavaju sa većim preprekama i umaranjem, a time poništavaju pozitivne efekte ove aktivnosti. Ovo je značajno jer je neophodno da se bavimo nekom fizičkom aktivnošću konstantno, u trajanju od 30 do 40 minuta, kako bimo uspeli da sagorimo više kalorija. 

Ako se ne borite sa viškom kilograma, ipak vam preporučujemo da bar 15 minuta dnevno posvetite šetnji ili trčanju, kako biste očuvali svoje zdravlje, fizičko i psihičko. Znamo da ovakve aktivnosti često mogu da nas smire znatno bolje od raznih lekova. Zato, izađite na ulice, u šetnju ili na trčanje.

 

Prijatelj portala