Foto: pixabay

ŠTA SE DOGAĐA U NAŠEM ORGANIZMU NAKON ŠTO PRESTANEMO DA PUŠIMO?

Pušenje je jedna od najvećih opasnosti po naše zdravlje. Osim što donosi mnoge zdravstvene probleme i što je jedan od najvažnijih uzroka različitih malignih oboljenja, pušenje je i ružna navika. Ali kao i sve druge navike, i ova se, uz malo volje, može eliminisati. Nakon što se odreknemo cigareta, ne mora da prođe puno vremena dok ne primetimo prve rezultate. Dobrobiti za zdravlje su skoro momentalne i nastavljaju da rastu nakon poslednje cigarete. Sledi hronološki pregled oporavka organizma nakon prestanka pušenja:

Sat vremena nakon prestanka pušenja
Samo 20 minuta nakon što smo popušili poslednju cigaretu, otkucaji srca se smanjuju i vraćaju u normalu. Krvni pritisak počinje da opada, a cirkulacija počinje da se poboljšava.

Nakon dvanaest sati
Cigarete sadrže veliku količinu toksina kao što je ugljen-monoksid, gas prisutan u dimu cigarette, koji sprečava da kiseonik uđe u pluća i krv. Nakon 12 sati bez cigareta telo se čisti od viška ugljen-monoksida, a istovremeno se povećava i nivo kiseonika u telu.

Jedan dan kasnije
Nakon prvog dana bez pušenja rizik od srčanog udara počinje da se smanjuje. Opada krvni pritisak smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Nivo kiseonika raste olakšavajući nam obavljanje određenih fizičkih aktivnosti ili vežbi.

Nakon dva dana
Pušenje oštećuje nervne završetke odgovorne za čula mirisa i ukusa. Dva dana nakon bacanja poslednje cigarete bolje osećamo mirise, a hrana ima bolji ukus.

Nakon tri dana
U roku od tri dana nivo nikotina u telu se smanjuje, što može da izazove osećaj apstinencije. Zbog toga je većina ljudi u ovom periodu loše raspoložena, razdražljiva, ima jake glavobolje i razne prohteve.

Mesec dana kasnije
Rad pluća počinje da se poboljšava. Kako se pluća leče i kapacitet pluća povećava, bivši pušači će primetiti da manje kašlju i lakše dišu. Fizička izdržljivost se povećava, a obavljanje aktivnosti kao što su trčanje i skakanje postaje lakše.

Posle tri meseca
U narednim mesecima cirkulacija nastavlja da se poboljšava.

Nakon devet meseci
Devet meseci nakon prestanka pušenja pluća su se značajno izlečila. Osetljiva telašca unutar pluća, koja pomažu u izbacivanju sluzi i u borbi protiv infekcija, su se takođe oporavila.

Godinu dana kasnije
Rizik od koronarne bolesti srca se smanjuje za polovinu i nastavlja da opada.

Nakon pet godina
Cigarete sadrže mnoge toksine koji sužavaju arterije i krvne sudove. Nakon pet godina bez pušenja, arterije i krvni sudovi ponovo počinju da se šire, što smanjuje rizik od moždanog udara.

Nakon deset godina
Posle deset godina bez pušenja, šanse da se razvije rak pluća i da dođe do smrtnog ishoda se smanjuju za otprilike polovinu u odnosu na nekoga ko i dalje puši. Verovatnoća da se razvije rak usne duplje, grla ili pankreasa je takođe značajno smanjena.

Nakon petnaest godina
Posle petnaest godina, šansa za nastanak koronarne bolesti srca jednaka je onoj kod jednog nepušača. Isti je slučaj i sa rizikom od nastanka raka pankreasa.


Nakon dvadeset godina
Rizik od smrti uzrokovane faktorima koji su povezani sa pušenjem, uključujući bolesti pluća i rak, smanjuje se na nivo osobe koja nikada u životu nije zapalila cigaretu.

Dakle, odmah nakon gašenja poslednje cigarete rizici od nastanka različitih bolesti se smanjuju, a zdravlje se generalno poboljšava. Svaki minut bez duvanskog dima je dobar po naše zdravlje, a za to vreme se pluća postepeno obnavljaju. Ovo su odlični razlozi da se odreknete pušenja već danas.

Prijatelj portala