KRPELJ NA DLANU

Foto: PIXABAY

UJED KRPELJA IZAZIVA ALERGIJU NA MESO

Iako je sezona krpelja prošla, a nas počinju da brinu simptomi gripa koje donosi zima, ne treba da zanemarite ovaj tekst za period koji nam tek dolazi, jer redakcija Red info portala misli na vas!

Da li ste ikada pomislili da bi krpelj mogao da izazove alergiju na meso? Alfa-gal, ili drugačije galaktoza-alfa-1, 3-galaktoza, je molekul šećera koji izaziva alergiju na crveno meso. Alergija se javlja nakon ujeda krpelja pod nazivom Usamljena zvezda (eng. Lone star), koji je nazvan po pegi u obliku savezne države Teksas. Nakon ujeda ovog krpelja, imuni sistem kod čoveka se menja.

Kozbi Stoun, alergolog i imunolog sa Univerziteta Vanderbilt, kaže da se nakon ujeda ovog krpelja imuni sistem čoveka štiti tako što se javlja alergija na crveno meso. Takođe, napominje da krpelj postaje zaražen nakon što se nahrani krvlju krave ili nekog drugog sisara. Većina ljudi, kod kojih se javi alergijska reakcija, shvati da su zaraženi tek nakon što pojedu crveno meso koje obiluje alfa-gal ugljenim hidratima. Ovi ugljeni hidrati su takođe prisutni i u nekim lekovima.

„Dolazi do odlaganja reakcije na ujed krpelja”, kaže Stoun, zbog čega većina ljudi ne primeti odmah simptome. „Alfa-gal prvo putuje kroz digestivni trakt, nekoliko sati kasnije, zaražena osoba se budi sa otocima na telu, kratkim dahom, povraća i ima dijareju“, dodaje Stoun.

Foto: PIXABAY

U retkim slučajevima, zaražena osoba mora biti prebačena na odeljenje intezivne nege.

Alergijska reakcija treba da se javi nekoliko puta, kako bi zaraženi povezao alergiju sa hranom koju je nedavno uneo. Ukoliko je zaraženi izložen ujedu ovog krpelja nekoliko puta, alergijska reakcija će se samo pogoršati.

Nažalost, još uvek nisu napravljeni lek ili vakcina protiv ujeda alfa-gal krpelja, ali trenutno postiji terapija za ublažavanje simptoma. Naš savet za sve koji ovo čitate jeste da se uvek obratite svom izabranom lekaru ako osetite da nešto nije u redu.

 

Prijatelj portala