PUŠENJE

Foto: PIXABAY

„LAJTˮ CIGARETE ŠTETE VIŠE NEGO OBIČNE

Manje nikotina, katrana i dobije se finiji ukus. Zahvaljujući promišljenoj marketinškoj strategiji, duvanska industrija stvorila je lajt cigaretama ugled relativno bezbednog načina pušenja. Ovaj mit je srušen zahvaljujući studiji koju je objavio časopis Nacionalnog instituta za rak.

Naime, istraživači sa Univerziteta Ohajo tražili su uzrok zašto se tokom poslednjih 50 godina povećala učestalost adenokarcinoma, najčešćeg tipa kancera koji se razvija duboko u plućima. Smatra se da je on konkretno povezan sa lajt cigaretama. Pre pola veka, na tržištu se pojavila nova vrsta filtera koja sadrži sitne rupe. Cigarete koje ih sadrže dobile su atribut lajt, odnosno „sa niskim sadržajem katrana“.

CIGARETA

Foto: PIXABAY

 

Učestalost adenokarcinoma jasno se umnožava sve većom potražnjom za lajt cigaretama. Prema naučnicima, filteri sa otvorima za ventilaciju omogućavaju pušačima da udahnu više dima, a na taj način kancerogene hemikalije i toksini prodiru do dubljih delova pluća. Piter Šilds sa američkog Univerziteta Ohajo, jedan od vodećih autora nove studije, misli da je lajt kampanja nastala kako bi obmanula pušače i zdravstvo. U Americi i Velikoj Britaniji zabranjeno je prodavanje cigareta sa oznakom lajt ili sa niskim sadržajem katrana, jer se ovim oznakama, na neki način, zavaravaju potrošači. Autori studije imaju cilj da se potpuno zabrani korišćenje cigareta sa filterima koji imaju rupice. Osim toga, naučnici su naveli da će celokupnoj zabrani filtera sa otvorima za ventilaciju verovatno prethoditi još jedno istraživanje, koje bi utvrdilo da li one dovode do veće zavisnosti od cigareta i do izlaganja toksičnim hemikalijama.

Pušenje je svakako štetno, te vam ne preporučujemo nijednu vrstu cigareta. Ukoliko ste strasni pušači i ne znate kako da pobedite svoj porok, preporučujemo vam da se raspitate o početnim tehnikama odvikavanja, kao što su cigarete-žvake, flasteri protiv pušenja, različiti čajevi i druge. Pomislite samo koliko ćete novca uštedeti ako savladate naviku pušenja, a da ne govorimo o najvažnijoj stvari koju ćete osigurati – svoje zdravlje.

Prijatelj portala