BICIKL

Foto: FREEPIK

ZAŠTO NA POSAO TREBA IĆI BICIKLOM?

Ne morate ići u teretanu, ni trčati maraton. Dovoljno je napraviti jednu malu promenu na puta do posla i imaćete veliku prednost pred rakom. Do otkrića su došli škotski naučnici, koji savetuju kako sniziti rizik od ovog oboljenja čak do 45%.

Većina ljudi danas živi sedećim načinom života i fali nam kretanje. Možda ćete reći da je to već dobro poznata stvar i da o tome ne moraju da govore naučnici. Ipak, treba priznati da malo ko to zaista uzima za ozbiljno. Zato stručnjaci Univerziteta u Glazgovu savetuju da počnemo da idemo na posao na bicikli. Kako su prikazali u svom nedavnom istraživanju, time možemo sprečiti pojavu raka i srčanih bolesti. Nasuprot kolega koji beže od bicikle kao đao od krsta, imaćete značajnu prednost.

Korisna prevencija je i šetnja. Međutim, ona pomaže samo kod kardiovaskularnih problema. Zato se biciklizam čini još korisnijim i delotvornijim. Stručnjaci sa škotskog univerziteta, ipak, ništa nisu ostavili slučaju i pet godina su se posvetili upoređivanju više od 260.000 ljudi, koji su se na posao vozili kolima, gradskim prevozom ili su izabrali aktivniji način   hodom ili biciklom. Utvrđeno je da je redovna vožnja bicikla do posla  odlična prevencija raka.

BICIKL1

Foto: PIXABAY

 

Oni koji su se odlučili da idu biciklom na posao smanjili su rizik od smrti od ove teške, podmukle bolesti gotovo duplo. „Vožnja bicikle tokom celog puta do posla, ili makar tokom nekog njegovog dela, dovodi se u vezu sa značajno nižim rizikom od neželjenih zdravstvenih rezultata. Oni, koji su navikli da prelaze ceo put do posla biciklom imali su više od 40% niži rizik srčanih oboljenja, raka i celokupne smrtnosti tokom sledećih 5 godina”, izjavio je doktor Džejson Gil sa Instituta kardiovaskularnih i medicinskih nauka.

Nije potrebno pritom ići ni na kakve duge staze, niti se takmičiti. Dobri rezultati su se primetili već onda kada su biciklisti prešli 48km za nedelju dana. Dakle, za jedan radni dan će vam biti sasvim dovoljno da pređete 10km. Da bi poboljšali svoje zdravlje pešaci su morali da pređu minimalno 9 km nedeljno, dakle, više od kilometar dnevno.

Današnji način života stavio je brigu o zdravlju u drugi plan, ali nemojte dozvoliti da to ostane tako. Uz malo volje i truda možete pomoći sebi i preduhitriti mnoge bolesti. 

Prijatelj portala