Foto: Picjumbo

KOJE VAM SVE BOLESTI MOŽE PRENETI VAŠ KUĆNI LJUBIMAC?

Nekoliko engleskih veterinara je na osnovu istraživanja sastavilo listu bolesti koje psi mogu da prenesu ljudima. Kako prenosi „Daily Mail”, ovi naučnici su došli do zaključka da psi mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi.

Na pomenutom spisku bolesti nalazi se i tuberkuloza. Ovu bolest pluća psi mogu direktno preneti svojim vlasnicima, ukoliko su zaraženi. Ljubimac se može zaraziti hranom, odnosno ako pojede mesto životinje koja je bila zaražena.

Druga pretnja je bolest askaridoza. Pretpostavlja se da su parkovi puni crva koji izazivaju ovu bolest. Ovi paraziti u utrobi psa dostižu dužinu do 14 cm. Nakon izbacivanja izmeta, jaja puknu i ovi paraziti mogu da opstanu na tom prostoru i čitav mesec.

Potencijalnu opasnost predstavljaju i različite vrste glista i crva. Neke od njih mogu da dostignu dužinu i do nekoliko metara i da žive u utrobama i do 20 godina. Dok su neke vrste bezopasne, ehinokoka je potencijalno smrtonosna za čoveka. Kada psi pojedu meso zaraženo jajima crva, ovi paraziti se razvijaju u njihovom telu i izbacuju se kroz fekalije. Čovek se može zaraziti kontaktom sa psom. Infekcija crvima kod čoveka može da izazove ciste u predelu jetre, mozga i pluća. Jedini način da sprečite ovu vrstu zaraze je da češće šetate svog ljubimca.

Vodite računa o ishrani svog psa. Ne dozvolite mu da konzumira uginule miševe, golubove ili bilo koju drugu vrstu životinje. Na taj način psi mogu da postanu „gnezdo” loših bakterija, kao što su kampilobakter ili salmonela, koje mogu da budu smrtonosne po decu i stare.

Psi vole da se igraju u kanalima ili barama. Međutim, treba imati na umu da su ove vode zagađene kriptonom, parazitom koji izaziva cryptosporidios, bolest stomačnog dela.
Van tela parazit je u obliku mikrokapsule, ali u organizmu izaziva ciste, dijareju, bol u stomaku i groznicu. Zaraženi psi ovu vrstu parazita mogu da prenesu čoveku jezikom i putem kože.

Ako vas svrbi celo telo, a vaš pas ima šugu, onda postoji mogućnost da ste zaraženi ovom vrstom parazita, koji se uvlače u kožu i tamo polažu jaja. Paraziti koji izazivaju ovu vrstu zaraze drugačije inficiraju životinje od ljudi, ali u svakom slučaju izazivaju neprijatnost.

Još jedna opasnost su zaraze koje izazivaju miševi. Leptospiroza, poznata i kao mišija groznica, nastaje ukoliko vaš pas pije vodu koja je zagađena fekalijama ovih životinja. Čim se pas zarazi, njegov urin inficira svako mesto na kojem je vršio nuždu, stavljajući čoveka u opasnost. U devet od deset slučajeva, ovaj infekcija izaziva simptome slične gripu i može da izazove unutrašnje krvarenje i kolaps organizma. Da bi se izbegao ovaj tip zaraze, predlaže se vakcinacija ljubimca.

Iako navedene činjenice ne deluju ohrabrujuće, postoji način da se zaštitite od potencijalnih pretnji. Uvek perite ruke nakon kontakta sa ljubimcem i nemojte mu dozvoliti da vas liže ili da leži na istom krevetu.
Treba imati na umu i da veliki broj naučnika smatra da je kontakt sa psima dobar način za jačanje imuniteta dece. Igra sa ljubimcem može doprineti otpornošću na alergije.

Prijatelj portala