BUDILNIK

Foto: PIXABAY

JUTARNJE NAVIKE KOJE TREBA IZBEGAVATI

Način na koji se budimo u velikoj meri određuje dinamiku čitavog dana koji je pred nama. Ukoliko dan započnete s manjkom energije, izvesno je da ćete ga tako i završiti – dakle, neproduktivno. Postoje neke uobičajene greške koje iznova ponavljamo svakog jutra, koje utiču na ishode naših aktivnosti. Da bi vam dan bio bolji i uspešniji, izbegavajte ovih sedam navika.


Ne isključujte budilnik
Nučnici koji se bave proučavanjem sna kažu da alarm nije najbolje rešenje za buđenje. Naime, svaki put kada odložite ili isključite alarm i vratite se nazad na spavanje, ulazite u ciklus sna koji nije potpun. Najzad, kada se konačno probudite, osećaćete se vrlo umorno i lenjo.

Ne ostajte da ležite u krevetu
Kada se probudite dobro se protegnite dok ste još u krevetu. Probajte da odvojite vreme i za vežbe istezanja. Tako podstičete cirkulaciju, ubrzavate metbolizam, bićete sigurniji i srećniji, a dan će vam biti produktivniji. Oni koji se izležavaju u krevetu, imaće stresniji dan i biće pospani tokom celog dana.

Telefon nikada ne proveravajte čim se probudite
Ukoliko očekujete važnu poruku ili poziv, probajte da to obavite nakon umivanja ili vežbanja. Otvaranje elektronske pošte čim se probudite može vas odvratiti od važnih stvari koje treba da uradite tokom dana. Fokusirajte se na produktivne delatnosti, a ne na pregledanje poruka.

Namestite krevet
Možda ste navikli da nakon buđenja ostanete još malo u krevetu, ili vas mrzi da krevet namestite čim ustanete. Verovatno niste znali da nameštanje kreveta ima bitnu ulogu u organizaciji i produktivnosti dana. Pored toga, ova navika je važan prvi korak koji pomaže u stvaranju drugih dobrih navika.

Neka kafa ne bude prvo što ćete popiti ujutru
Ako ste od onih ljudi koji kuvaju kafu dok peru zube, a onda je popiju odmah nakon umivanja, možda bi trebalo da iskorenite tu naviku. Naime, između 8 i 9 časova ujutru naše telo proizvodi veliku količinu hormona za regulisanje telesne energije, tačnije kortizola. Ukoliko konzumirate kafu pre 9.30, vaše telo će smanjiti proizvodnju kortizola i imaćete manje energije tokom dana.

Ne budite se u zamračenoj sobi
Unutrašnji sat našeg organizma je osetljiv na svetlost i tamu. Ukoliko se budite u mraku, vaš mozak može da se zbuni i učini da se osećate pospano. Razvucite zavese, a ako je napolju još uvek mrak, uključite svetlo.


Sve je stvar navike
Prema mišljenju naučnika, naša volja je ograničena i ako je trošite radeći male i bespotrebne stvari ujutru, tokom dana će vam sigurno zafaliti i volje i energije. Usredsredite se na to da jutarnje obaveze obavite rutinski, automatski i tako sačuvate potrebnu energiju za ostatak dana.

Prijatelj portala