ŠAH

Foto: PIXABAY

SVE DOBROBITI IGRANJA ŠAHA

Bivši trener francuske ekipe šahista, pedesetdvogodišnji majstor šaha Havijer Parmantje, držao je časove ove zanimljive igre preko Skajpa iz svog bolničkog kreveta sve do par dana pred smrt, odnosno do 30. aprila 2016. godine, kada je ovaj vrsni šahista preminuo. „Šah je sjajan, jer dok ga igrate zaboravljate na bolest”, objašnjava dr Aleksandar Alkais, istraživač ljudske genetike.
„Tera vas da se stavite u budućnost na konkretan način, zadajući ciljeve i stavljajući na delo strategije koje biste ostvarili. To je korisno kada se borite protiv bolesti”, dodaje dr Alkais.

„Kada se igra šah, mozak je koncentrisan na određeni zadatak”, objašnjava Brinel. Sposobnost koncentracije na višem nivou je neophodna. „Kada igram, vidim samo šahovsku tablu”, potvrđuje šestostruki svetski šampion Anatoli Karpov.

Druge moždane aktivnosti su takođe prisutne tokom igranja šaha: prostorna percepcija, pamćenje, donošenje odluka. Šah je mentalna vežba koja je posebno zahtevna, na kojem god nivou igrači bili.
„U šahu su mogući bezbrojni potezi. U trenutku se nalazite na nepoznatoj teritoriji”, objašnjava Žan Klod Moen, koji je bio šampion Francuske po ekipama čak osam puta.
„Moždana stimulacija je zagarantovana. Baš ta aktivacija kognitivnih sposobnosti dovodi do njihovog opstanka”, uverava Brinel, „Šah može da postane sredstvo rehabilitacije posle vaskularno-moždane povrede, kao što to može da učini i muzikoterapija”.

IGRANJE ŠAHA

Foto: PIXABAY

Među majstorima šaha nema Alchajmera. Naime, šah pomaže da uspori, ali i da skroz izbegne kognitivni pad koji dolazi s godinama. „Ne poznajem velike majstore koji su bolovali od Alchajmera”, primećuje Stefan Eskafr, predsednik Francuske šahovske federacije.

Ipak, naučna istraživanja još uvek nisu potvrdila tu pretpostavku, što je veoma čudno jer je ova igra stara više hiljada godina. Ova dva univerzuma, šah i zdravlje, kao da se susreću samo kada se ispituje mozak velikih majstora. „Vreme vizuelnog odgovora je mnogo brže kod majstora nego kod početnika”, primećuje Brinel.
„Fizička spremnost je takođe važna i zato šampioni sveta imaju manje od 30 godina”, naglašava Frank Droen, strastveni šahista. Taj sport mogu svi da igraju, i mladi i stari, i bolesni i zdravi.
Jedna od dobrobiti igranja šaha može biti i ta što ćete pomoću šaha vrlo lako naučiti decu da se koncentrišu. 

Sve što vam je potrebno da biste uživali u partiji dobrog šaha jeste malo vremena, tabla i figure, i jedan dobar protivnik. Kao što možemo zaključiti iz ovog teksta, igranje šaha može višestruko pozitivno delovati na naše moždane aktivnosti. Pronađite jednog dobrog šahovskog majstora, skoncentrišite se i krenite da trenirate svoje moždane vijuge.

Prijatelj portala