spavanje na levoj strani

Foto: PIXABAY

ZAŠTO JE BOLJE SPAVATI NA LEVOJ STRANI TELA?

Da li ste nekada pomislili da strana na kojoj spavate ima uticaj na vaše zdravlje? Naime, najbolja pozicija za spavanje, po uticaju koji može imati na vaše zdravlje, jeste leva strana.

Redakcija Red Info Portala vam donodi šest razloga zašto je zaista dobro spavati na levoj strani.

1. Poboljšava funkciju limfnog sistema

Limfni sistem igra ključnu ulogu u našem telu, jer eliminiše otpad i toksine. Eksperti kažu da se najveća žlezda limfnog sistema nalazi na levoj strani tela, a kada spavate na toj strani, štetne materije iz tela izbacuju se na efikasan način. Takođe, limfni sistem je zadužen za transport masnoća, proteina i drugih bitnih materija za naš organizam, tako da spavanje na levoj strani tela omogućava da ove hranljive materije brže stignu do ćelija.

2. Slezina bolje radi svoj posao

Slezina je najveći organ limfnog sistema i nalazi se na levoj strani tela. Kada spavate na levoj strani, vaša slezina funkcioniše na efikasniji način. Glavni razlog za ovako nešto je gravitacija, koja stimuliše cirkulaciju krvi u slezini i tako omogućava da se nečistoće brže filtriraju.

3. Podstiče pravilnu eliminaciju otpadnih materija

Spoj između tankog i debelog creva nalazi se na levoj strani, pa kao i kod slezine, gravitacija pomaže u njihovom radu. Zato spavanje na levoj strani olakšava transport otpada” iz tankog u debelo crevo. Na ovaj način sve što treba da izađe iz organizma kroz debelo crevo, izaći će brže.

 

4. Može da smanji intenzitet gorušice noću

Ako imate učestale probleme sa gorušicom, onda bi bilo bolje da se naviknete da spavate na levoj strani. U toj poziciji vaš želudac biće smešten ispod srčane petlje, prstenastog mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca, a zadatak mu je da zaustavi vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

5. Pomaže jetri da ne bude preopterećena

S obzirom na to da se jetra nalazi na desnoj strani tela, kad ležite na desnoj strani može da se stvara pritisak na taj organ. Zato, ako spavate na levoj strani, jetra neće biti preopterećena toksinima i drugim štetnim materijama.

6. Dobro je za vaše srce

Leva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga dalje u telo. Upravo zbog toga, spavanje na levoj strani može da pomogne srcu da radi svoj posao lakše i efikasnije.

Ukoliko ste neko ko više voli da spava na desnoj strani, uz naš tekst ipak razmislite o levoj i tako svesno utičite povoljno na svoje zdravlje. Verujemo da se nećete pokajati.

 

Prijatelj portala