MASAŽA

Foto: PIXABAY

KOJA JE PRAVA MASAŽA ZA VAS?

Imali ste naporan dan ili se osećate napeto i beživotno, imate bol u leđima ili nekom drugom delu tela. Jedino za čim vapite u ovim trenucima je beg od takvog osećaja i posežete za bilo kakvim vidom opuštanja. Možda je najbolje rešenje za vas masaža. Ona nije samo relaksirajuća, već može biti i lekovita ― ispunjava nas i psihički i veoma pozitivno utiče na našu energiju.

Masaža je dodir, a dokazano je da je dodir veoma bitan faktor za razvoj deteta. Sa masažom male dece su počeli Kinezi još u 2. veku pre nove ere. Tako smo se navikli na dodir još u detinjstvu i od tada on na nas deluje kao magičan faktor. Zato posežemo za masažom čim osetimo napetost.

Stara kineska i indijska medicina koristile su masažu za lečenje i prevenciju nekih bolesti, kao i za održavanje elastičnosti kože. Masaže bi trebalo da upotpunjavaju našu svakodnevnicu. Kada govorimo o tehnici, potrebno je odabrati tip masaže koji deluje na bolan deo tela ili deo koji želimo da relaksiramo – glavu, vrat, leđa ili stopala.

Klasična masaža


Reč je o blagoj masaži koja relaksira kožu. Klasična masaža pomaže pri opuštanju mišića, otklanjanju bolova i poboljšava cirkulaciju. S obzirom na efekte koje pruža, poželjno je da se ovakva vrsta masaže primenjuje svakog dana. Može biti veoma korisna osobama koje su pretrpele neku fizičku povredu.

Masaža sa vulkanskim kamenjem


Jeste li znali da kamenje može da se koristi u masaži? Kamenje koje je iznedrila zemlja sposobno je da apsorbuje i prenese toplotnu energiju. Ono se stavlja duž kičmenog stuba i tako njegova toplota dopire do mišića.
Ova vrsta masaže poboljšava cirkulaciju, ubrzava metabolizam, stimuliše limfni sistem i detoksikaciju tela. Pomaže pri bolovima i uklanja stres. Primenjuje se kada čovek ima velike bolove u leđima, kada su mišići napregnuti, kada smo neprekidno izloženi stresu i nervozi.

Masaža medom


Masaža medom se preporučuje u situacijama kada želite da se brzo i efikasno otarasite štetnih materija. Ova masaža potiče iz Rusije. Med pomoću masaže kroz kožu utiče na naš organizam. Preporučuje se kao prevencija za nervne bolesti, kao i kod problema sa potencijom i plodnošću.

Masaža Lomi-lomi


Ne dajte da vas zavara naziv. Radi se o egzotičnoj havajskoj masaži čiju osnovu čine dugi i kontinuirani pokreti. Stimuliše krvni i limfni sistem, otklanja bolove, umor i napetost. Odgovara svima koji žele da očiste organizam, opuste mišiće i dobiju dodatnu energiju. Posebno prija sportistima i onima koji se bave fizičkom aktivnošću jer utiče na regeneraciju i oporavak mišića.

Aromaterapeutska masaža


Ovo su masaže u kojima se koriste aromatična, eterična i mirišljava ulja. Masira se celo telo. Najčešće se koristi kombinacija biljnih i esencijalnih ulja koje maser nanosi na kožu. Opuštaju nervni sistem, a ulja se biraju u zavisnosti od toga da li čovek hoće da se opusti ili razbudi. Aromaterapeutska masaža pomaže prilikom dugotrajnog preopterećivanja, iscrpljenosti i neispavanosti, a radi se o jednoj od tehnika koje najviše pomažu čoveku da odmori.

Jasno je da su masaže i tehnike koje se koriste za njihovu primenu razne, a na vama je samo da izaberete onu koja vam najviše prija. Isprobajte ih sve, više puta ― pronađite onu koja najviše godi vašem telu. Sačuvaćete zdravlje, mladost i pozitivnu energiju.

Prijatelj portala