CRVENI KRST BEOGRAD

Foto: PIXABAY

KAKO KUPOVATI U SUPERMARKETU BEZ RIZIKA?

Tvrde površine, od kvaka do kolica, polica i ambalaža, mogu prouzrokovati prenošenje virusa korona na nezaraženu osobu. Navešćemo mere predostrožnosti koje bi trebalo da preduzmemo ako kupujemo u prodavnicama.

Da li se virus korona može širiti kroz stvari kao što su kolica za kupovinu ili ambalaža od hrane?

COVID-19 je trenutno aktivni virus u celom svetu, svi mi svakodnevno tražimo načine kako da se zaštitimo. Ako poštujemo društveno distanciranje, a pokazalo se da se time drastično smanjuje mogućnost širenja virusa, naša prva pomisao bi mogla da bude to da je prenosilac hrana. Šta da  kupimo? Koje nam količine trebaju, i najbitnije pitanje, da li je bezbedno kupovati za vreme pandemije? Kratak i jasan odgovor na poslednje pitanje je da, ali sa veoma bitnim uputstvima.

Kako stručnjaci navode, virus korona ne može se širiti putem hrane, zbog toga nema potrebe za menjanjem načina uobičajene ishrane. Međutim, treba imati u vidu da su police za hranu, posude i ambalaže, svakako površine koje mogu biti zaražene virusom i prouzrokovati njegovo prenošenje na zdravu osobu.

Teoretski, ako je neko ko je pozitivan na ovaj virus kašljao ili kijao u prodavnici, i njegova je pljuvačka pala u korpu ili kolica za kupovinu, a kasnije nezaražena osoba uzela ta kolica, a kasnije se dodirnula po očima, nosu ili usnama, nezaražena osoba mogla bi se zaraziti i razboleti. S te strane, postoji rizik od kupovine u prodavnicama, posebno ako su one prebukirane kao što se dešava ovih dana, jer je  mnogo veća mogućnost prenošenja dodirivanje osoba u prepunoj prodavnici.

Jedan od najboljih načina da izbegnete virus u prodavnicama jeste da posećujete one radnje koje su manje posećene i gde nije prevelika gužva, rizik i dalje postoji, ali u daleko manjoj meri.

KURIRSKA ISPORUKA

Foto:

 

Kućna dostava je još jedan od načina snabdevanja hranom. Imajte u vidu da su dostavljači u kontaktu sa raznim ljudima koje u toku dana sretnu, te kada se od njih preuzima hrana teba da se nosi zaštitna oprema, maska i rukavice.

Kako da čuvamo sebe i druge kada kupujemo?

U prodavnicama uvek nosite masku i rukavice, a kada otvorite ono što ste kupili, odmah nakon završetka kontakta sa ambalažom dobro i temeljno operite ruke. Ako proizvod koji ste kupili dolazi u kutiji, preporučuje se da se kutija ostavi van kuće ako je to moguće. Ako to nije moguće, preporučuje se sredstvo za brisanje radnih površina i stolova sa najmanje 70 posto alkohola, kojim treba prebrisati sve što je sa ambalažom došlo u kontakt.

Foto:

 

Voće i povrće operite sapunom i vodom. Veruje se da sapun i voda uklanjaju bilo koji živi virus. Zeleno lisnato povrće potopite u sapunicu i ostavite da stoji 10 do 15 minuta, a zatimm ga dobro isprerite.

Šta treba da kupujemo za vreme pandemije virusa korona?

Još pre nekoliko nedelja kada je postojala samo naznaka da će ovaj virus stići i kod nas, ljudi su masovno počeli da kupuju zalihe hrane i sredstava za ličnu higijenu, i iz nekog razloga, toalet papir. Kako vreme odmiče, to rade sve masovnije, te su neke prodavnice čak i ograničile količinu koju možete kupiti.

Isto se desilo i sa flaširanom vodom i sredstvima za dezinfekciju ruku. Ono što se preporučuje je kupovina osnovnih namirnica za oko dve nedelje života, jer skladištenje abnormalnih količina zaliha je bespotrebna i nepravedna je prema ljudima koji i dalje kupuju normalne količine.

Pošto trenutno nema dokaza da se virus korona može prenositi hranom, jedino bitno je da pre nego što pripremate i jedete hranu dobro operete ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje minut.

Pridržavajte se saveta, i time sprećite širenje virusa korona.

Prijatelj portala