Limun, nana i med

Foto: PIXABAY

PRIRODNI SASTOJCI KOJI MOGU POMOĆI VAŠEM GRLU

Uzrok kašlja u većini slučajeva jeste obična prehlada. On, ipak, ume da bude vrlo uporan i iscrpljujuć za naš organizam. Ako ne možete da se oslobodite upornog kašlja, pre nego što potražite lekove, koje ne smete uzimati bez konsultacije sa lekarom, isprobajte snagu lekova iz prirode. Potrebno vam je samo 6 sastojaka. Već ih imate u svojoj kući: menta, voda, so, crni biber, med, limun.

Rastvor soli vrlo je blagotvoran za naše grlo. Izgleda da ispiranje grla slanom vodom može da umiri iziritiranu sluzokožu. Rastvor soli može da ukloni višak tečnosti iz upaljenih tkiva u grlu, što smanjuje nelagodnost koju oseća pacijent, kaže za Njujork Tajms dr Filip Hagen, izdavač Vodiča za kućno lečenje. Pomešajte zato pola kašičice soli sa čašom tople vode. Ispirajte grlo ovim rastvorom po nekoliko sekundi, vodeći računa o tome da stigne do zadnjeg dela grla.

Limun i med takođe su blagotvorni za naš organizam. Med se pominje još od davnina kao terapijsko sredstvo, ne samo za kašalj, već i za druge tegobe, kao što su zatvor, faringitis (upala grla), srčana oboljenja i anemija. Daje energiju mišićima, jasnoću umu i reguliše varenje. Stavite limun sa korom u šerpicu sa malo vode i ostavite da provri nekoliko minuta. Zatim ga izvadite, presecite po sredini i iscedite. Dok je sok još uvek topao, rastvorite u njemu 3 kašike meda, dobro promešajte i popijte u dve doze tokom dana. Blagotvorna svojstva meda i antiseptična svojstva limuna zajedno stvaraju jednu blagu antimikrobnu supstancu koja će umiriti vaše grlo.

Između ostalog menta je poznata i po svojim antiseptičnim, analgetičnim, antibakterijskim, antimikrobnim i antikonvulzivnim svojstvima. Eterično ulje mente pomaže pri iskašljavanju i oslobađanju sluzi iz sinusa. Koristite eterično ulje mente kako biste olakšali disanje i oslobodili se simptoma kašlja i prehlade. Dodajte nekoliko kapi ulja mente u ključalu vodu i inhalirajte se.

Čaj sa crnim biberom i medom još jedan je prirodni lek za vaše grlo. Smesu od jedne kašičice drobljenog bibera i dve kašike meda stavite u džezvu sa vrelom vodom. Procedite i popijte dva gutljaja. Kašalj će se smanjiti. Biber stimuliše cirkulaciju i protok sluzi, a u kombinaciji sa medom ublažava i umiruje kašalj.

Prijatelj portala