PLAKANJE NA HLADNOM VREMENU

Foto: PIXABAY

ZAŠTO NAM TEKU SUZE KAD JE NAPOLJU HLADNO

Sa prvim hladnim danima često se dešava da na ulici vidite uplakane ljude. Naravno odmah nam padnu na pamet crne misli , ali u suštini radi se o tome da našim sugrađanima oči zasuze kada je temperatura niska. Stvar je jednostavna, a naš organizam prepun je senzora koji aktiviraju vlaženje očiju i pomažu da naš organ vida ostane dovoljno funkcionalan, a sve to kako bi mogli da trepćemo i da gledamo.

Kada je napolju niska temperatura, vazduh je suvlji, pa se oči (kao i koža oko usana) suše. Oftalmolog Džejms Horan objasnio je da mala vlažnost vazduha čini da nam teku suze. To je zapravo reakcija našeg tela koja pokušava da osigura da problem loše vidljivosti na niskoj temperaturi bude minimalan.

Pored temperature i vlažnosti vazduha, i svetlost igra ulogu u ovoj pojavi. Horan zato naglašava da uvek treba nositi par naočara za sunce u torbi, budući da nam one mogu na odgovarajući način zaštiti oči. Takođe, preporučuje se da, ukoliko imate osetljive oči, pre izlaska iz kuće stavite kapi za oči ili veštačke suze.
 

Prijatelj portala