KORONA VIRUS

Foto: PIXABAY

PITANJA I ODGOVORI NA POSLEDNJE NEDOUMICE VEZANE ZA KORONA VIRUS

Kako je korona virus i dalje prisutan u našem životu, svakim danom imamo nova pitanja. Normalno je da se tokom ovog perioda susrećemo sa raznim nedoumicama kad su u pitanju normalne životne aktivnosti i interakcije. Red Info Portal vam odgovara na neka od ovih pitanja:

Da li kućni ljubimci mogu da prenose korona virus?

Kućni ljubimci do sada nisu pokazali nikakve simptome kao što je kašljanje, kijanje ili temperatura da bismo mogli reći da se oni mogu zaraziti. Zato bi pravi odgovor na ovo pitanje bio da, mogu da prenose virus, ali u isto vreme i ne mogu. Kako je to moguće? Utvrdili smo da za sada znamo da životinje nisu zaražene ovim virusom. Ipak, ukoliko svog slatkog ljubimca povedete u šetnju u kojoj neko priđe i pomazi ga, tada vaš ljubimac na svom krznu može nositi korona virus ako ga je dobio od osobe koja ga je mazila. Virus se dalje prenosi na vas takođe maženjem. Da biste ovako nesto sprečili neophodno je i da vaš pas drzi socijalnu distancu, ali i da perete ruke nakon što ga pomazite.

ŠETANJE PASA

Foto: PIXABAY

Da li treba prati voće i povrće sapunom nakon što ste ga kupili?

Ne, nikako. Ne samo da ne treba da radite ovo, već i ne biste smeli. Velika većina voća i povrća može da apsorbuje sapun, a to uopšte nije dobro kasnije za vaš stomak. Ukoliko perete voće i povrće sapunom možete očekivati razne stomačne tegobe od kojih su neke povraćanje i dijareja. Sve što treba da uradite da biste dezinfikovali ovu vrstu namirnica je da ih protrljate ispod mlaza hladne vode. Na taj način ubijate do 95% bakterija i virusa.

VOĆE I POVRĆE

Foto: PIXABAY

Da li je okupljanje u redu ako svi drže razmak od 2 metra?

Ne, nije u redu. Smernica da treba držati razmak od 2 metra je isključivo za ljude koji moraju da izađu napolje. Pod moranjem se podrazumeva odlazak na posao ili odlazak do apoteke i prodavnice. Tada je potrebno držati rastojanje i na taj način smanjiti rizik da se zarazite. Ukoliko ste udaljeni 2 metra od neke osobe ne znači automatski da virus ne možete pokupiti, pogotovo kada se nalazite u zatvorenoj prostoriji. Istina je da se virus ne prenosi vazduom ali može lebdeti u zatvorenim prostorijama 3 sata pre nego što padne na zemlju. Iako ove doze virusa nisu velike infektivne moći, nije nemoguće zaraziti se i na taj način.

Kako popraviti imunitet?

Velika je zabluda sa se imunitet može popraviti. On već radi svoj posao, tj. ubija sve patogene koji dospeju u naš organizam. Imunitet se može samo održavati i ne dozvoliti da on opadne. Najbolji način za održavanje imuniteta u punoj sposobnosti jeste konzumiranje dosta voća i povrća, piti puno tečnosti i spavati više od 7 sati. Ukoliko spavate manje od 6 sati, studije pokazuju da vaše odbrambene ćelije u organizmu opadaju u koncentraciji i do 50%, a te ćelije su upravo zadužene za borbu protiv patogena. Još jedna bitna stavka za zdrav organizam je vežba. Radite vežbice kod kuće, tako će vam brže prolaziti vreme a i učinićete uslugu svom organizmu. Sada je pravo vreme da pokušate da ostavite cigarete. Pušenje povećava mogućnost da razvijete teže simptome nakon zaraze korona virusom čak dva do tri puta.

Da li brufen može da pogorša zdravstveno stanje osobe zaražene korona virusom?

Prvi ovakav podatak dobilo smo putem francuskih medija, međutim do sada nije potvrđeno da je to tako. Ne postoji dokaz da brufen utiče na simptome korona virusa, a SZO se oglasila i posavetovala da se ne izbegava brufen u lecenju simptoma virusa. 

LEKOVI

Foto: PIXABAY

Nadamo se da smo rešili određene nedoumice koje vam okupiraju misli ovih dana. Važno je da se interesujete, vodite računa i da ste obavešteni, ali ne zaboravite da ni preterana briga nije zdrava, kako za vaše mentalno tako i za fizičko zdravlje.

Prijatelj portala