MAČKA

Foto: PIXABAY

KAKO ZAŠTITITI I ZABAVITI LJUBIMCE TOKOM PANDEMIJE?

Iako je glavni fokus sada na očuvanju sopstvenog zdravlja i zdravlja naših najbližih, vlasnici ljubimaca se pitaju šta će biti sa njima.

Iz američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) tvrde da ne postoje dokazi o zaraženim životinjama niti da one mogu da prenose virus. Ipak, ne zna se da li se virus zadržava na krznu životinja  u trajanju od tri dana kao na tvrdim površinama, ili je njegov period aktivnosti identičan onom koji važi za meke površine poput odeće. Jedno je sigurno, ne znamo dovoljno o ovoj bolesti pa ne škodi biti oprezan. Centar za prevenciju bolesti preporučuje  neke mere kako biste osigurali vaše zdravlje i zdravlje vašeg ljubimca. Ukoliko se razbolite (od korona virusa ili nečega drugog) preporučuje se ograničen kontakt sa ljubimcima, isto kao sa ljudima. Preporučuje se i pranje ruku nakon svakog kontakta sa životinjama. Pored ovoga, postarajte se da obezbedite dovoljne zalihe hrane Vašem ljubimcu! Važno je da im se ishrana ne promeni i da lepo jedu kako bi očuvali zdravlje.

PAS
Foto: PIXABAY

Takođe, postarajte se da im bude zabavno u izolaciji kako Vas ne bi uznemiravali. Nevažno, da li pokušavate da radite ili ste se razboleli, uvek postoji puno opcija koje Vam ostaju na raspolaganju kako bi se Vaši ljubimci zabavili i obuzdali potrebu koja vodi ka Vašoj pažnji!

Ako ste vlasnik mačke, jedan od glavnih saveta koji kao preporuku ističe Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, ide u smeru da aktivira Vašu kreativnost, ali i toleranciju. Vaša mačka bi morala da se prilagodi i prihvati neki predmet iz Vašeg okruženja, a sve to kako bi u izolaciji skrenula pažnju sa manjka društvenih interakcija i stekla novu omiljenu igračku. Moramo priznati da ovaj predlog deluje malo zastrašujuće, ali CDC navodi sa sigurnošću kako nismo isprobali sve opcije koje su nam na raspolaganju.Primer toga bi bilo pakovanje od pošiljke koja vam je uručena, a koju mačke mogu da grebu. Možete im napraviti igračku tako što ćete poslasticu staviti u jaču čašu koja je dovoljno uska da moraju malo da se pomuče kako bi došli do svog komadića slatke poslastice i zabave.

ŠTENE
Foto:

Što se pasa tiče, razmotrite igru lova na blago. Sakrijte poslastice po sobi, celoj kući ili ograđenom dvorištu i pustite ih da tragaju. Uvek možete da eksperimentišete, sa  njima omiljenim, kikiriki puterom i da na primer stavite malo istog u čašu i pustite ih da pokušavaju da izvade svoj deo kremaste zabave. 

Što se tiče šetanja ljubimaca, to je u redu sve dok se pridržavate propisanih pravila, koja su univezalna i svode se na to da šetate sami, držite propisano rastojanje od ostalih ljudi i ozbiljno shvatite i primenite mere socijalne distanciranosti. Da zaključimo! Vaš pas je Vaš ponos, ali ovo definitivno nije dobro vreme za započinjanje razgovora sa slučajnim prolaznicima koji bi pomazili psa i potencijalno mu kontaminirali dlaku telesnim tečnostima nakon kijanja ili kašljanja. Ukratko, savet glasi nemojte dozvoljavati psu da ostvaruje bliske kontakte sa drugim životinjama, a ni sa ljudima.

 

 

Prijatelj portala