GRAD NA ISLANDU

Foto: WIKIPEDIA

U KOJOJ JE TO ZEMLJI DO SADA VIĐEN SAMO JEDAN KOMARAC?

Posetite Dansku, Grenland, Škotsku ili Norvešku i sigurno ćete naići na najmanje jednu zmajoliku štetočinu. Na Islandu, to nije slučaj. Ova omanja zemlja je jedna od onih koja tvrdi da uopšte nemaju komarce. Ta tvrdnja izostavlja činjenicu da je jedan komarac živeo u tegli alkohola na Islandskom institutu za prirodnu istoriju još od 1980. godine kada ga je jedan naučnik zarobio u avionu. Biolog sa islandskog univerziteta, Gisli Mar Gislason, kaže kako je komarca jurio po kabini sve dok ga nije pridobio za sebe, i da je to prvi komarac kojeg je ikada pronašao na Islandu.

Postoji nekoliko teroija koje objašnjavaju zašto ova zemlja nema komarce. Naime, u velikom delu Arktika, posebno na Grenlandu, postoje brojna plitka jezera gde komarci polažu jaja, koja se pretvore u larve a zatim u komarce koji su željni krvi. Na Grenlandu insekti mogu postati toliko veliki da su sposobni da usmrte mladunče irvasa.  Nije slučajno što se pominju baš plitka jezera, jer upravo su ona ta koja se prva zagrevaju i odmrzavaju kada temperatura počne da raste. Zbog toga se komarci brže razvijaju, pa samim tim imaju veće šanse da ih predator ne pojede. Klima koja zagreva ova jezera omogućava komarcima da prežive do svoje potpune zrelosti. Ovo su potvrdila laboratorijska istraživanja i terenske studije.

KOMARAC SISA KRV

Foto: PIXABAY

 

Vratimo se na Island, on nema takvih jezera koja pomažu komarcima da se razmnožavaju. Ekologija ove zemlje je takva da se jezera zamrzavaju i otapaju tokom cele godine, tako da komarci nemaju dovoljno vremena da sazru dok je toplo i pre nego što opet zahladni.

Bez obzira na trenutno stanje, naučnici smatraju da ovo neće trajati zauvek i da Island ne može večno biti oslobođen komaraca. Globalno zagrevanje će dovesti do toga da insekti imaju veće šanse da opstanu, bez da im hladnoća stane na putKada bi do toga došlo, broj zemalja koje nemaju komarce spao bi samo na tri, Novu Kaledoniju, Francusku Polineziju i Sejšele.

Za sve one koji nemaju želju da se sele, predlažemo da ulože u neko od sredstava za zaštitu od insekata.

 

Prijatelj portala