Deo dnevne sobe u kojem je polica za knjige a u fokusu je stona lampa, tu je i podna lampa

Foto: PIXABAY

KAKO UREDITI DOM POMOĆU RASVETE

I bi svetlost! Bez nje ne možemo. Iako ona znatno utiče na naše raspoložnje, njena funkcija je zapravo esencijalna. Kada je ne bi bilo, ne bi bilo ni nas. Složićemo se da nam svima, ili  bolje rečeno većini, najviše prija ona dnevna, prirodna sunčeva svetlost koja u naše domove ulazi kroz prozore. Ali šta biva kada je tmurno, mračno i kada nema dovoljno prozora i prirodne sunčeve svetlosti? Onda smo skloni da svoj dom osvetlimo nekim drugim izvorima. Pogađate i kojim. Naravno, rasvetom. Da biste pravilno osvetlili prostorije i uživali u toplini svoga doma, poslušajte naše savete.

Ukusi su različiti. Neko voli svetiljke modernog, neko klasičnog stila; plafonjere, plafonske nosače, visilice, ugradne, stone ili podne lampe. Neko voli sve i što više svetlosti, ali je ponekad manje, više. Kako bismo odabrali pravu rasvetu za naš dom, najbolje je napraviti dobar plan, tj. plan aktivnosti prostorije i plan rasvete koji su međusobno povezani.

Pre svega treba definisati sve funkcije prostorije, odnosno aktivnosti koje se u njoj odvijaju. Imajući na umu te aktivnosti, određujemo efekat svetlosti koji želimo postići rasvetom. Ipak, svaka od prostorija kakvoj god aktivnosti bila namenjena, mora imati ono opšte, glavno svetlo. Takvo svetlo je najbolje kada je difuzno, tj. kada se raspršuje i kada dopire do svih delova prostorije. Zato se ono obično nalazi na plafonu jer tako zahvata največi ugao osvetljenosti. U funkciji opšteg svetla može biti visilica sa jedniim sijaličnim grlom ili više njih, plafonjera ili plafonki nosač sa više sijalica usmerenim ka svim uglovima sobe. Važno je znati da ukoliko odaberete kakav interesantan, izrezbareni abažur visilice i njegove šare želite na zidovima ili plafonu prostorije, uvek koristite bistru sijalicu, ne mlečnu, jer ona najbolje raspršuje svetlost. Kada već pomenusmo sijalice, imajte na umu da LED sijalica, pored toga što se ne zagreva, troši mnogo manje energije, dakle, štedi struju i ima mnogo duži vek trajanja od obične.

Dve visilice za interesantnim abažurom i bistrom sijalicom.

Foto: PIXABAY

 

Nasuprot opštoj svetlosti, ali ne manje važna je direktna svetlost. Njen fluks svetlosti usmeren je i jače osvetljava manju površinu. Dakle, ona je direktno neophodna aktivosti koju obavljamo. Na primer, radna lampa nam osvetljava površinu na kojoj radimo, učimo, čitamo, crtamo, pišemo. Ugradna u garderoberu se oglašava kada ga otvorimo i kada se oblačimo. Ona iznad radne površine u kuhinji nam omogućuje da se ne posečemo kada nešto seckamo i pripremamo ili iznad toaletnog stola kada se uređujemo. Složićemo se da bismo ove aktivnosti mogli obavljati samo sa intezvnom opštom rasvetom, ali ni upola lakše,brže i bolje kao kada imamo direktnu i specijalno njoj namenjenu rasvetu.

Iako po opisu suprotstavljene opšta i direkta rasveta, međusobno se ne isključuju, već se upotpunjuju. Međutim, tu još nešto nedostaje. Ono što je između njih – indirektno osvetljenje. Funkcija indirektne rasvete je da dâ, finu, toplu, prijatnu atmosferu jer se njena blaga difuzna svetlost raspršuje u određenom delu prostorije. Zato svaki dom ima bar jednu stonu ili podnu lampu sa ovakvom namenom.

Dakle, ako želite da pravilno osvetlite svoj dom, budite vešti i pomirite suprotnosti. Imajte bar po jedan od ovih različitih izvora svetlosti u svakoj prostoriji i vaš dom će zasijati u punom svom sjaju. Rado ćete mu se vraćati.

Prijatelj portala