DIJAMANT

Foto: PIXABAY

5 NAJVEĆIH I NAJSKULJIH PLEMENITIH METALA I DRAGIH KAMENJA IKAD PRONAĐENIH

Neverovatno je kako različita raspoređenost atoma ugljenika može formirati grafit u jednom slučaju, a u drugom bi to bio jedan od najskupljih i najlepših kamenja na svetu – dijamant. Sada se dijamanti smatraju najboljim prijateljima jedne žene koji traju večno, a šta je sa ostalim metalima i kamenjem? U ovom tekstu ćemo govoriti o jedinstvenom kamenju koje bi svako voleo da poseduje:

 

1) Topaz je jedan od najstarijih kamenja poznat čovečanstvu. Primerci ovog kamena ukoliko je kvalitetno sečen lako mogu biti pomešani sa dijamantom. Upravo to se desilo sa topazom od 1600 karata koji se nalazio na kruni kralja Portugala, a koji je dugo smatran najvećim dijamantom na svetu. Kristali topaza dakle mogu biti ogromnih veličina, a neki od najvećih teže od 30 do 50 kilograma. Najveći topaz ikada koji je postojao se zvao El Dorado i prvobitno je težio 37 kilograma. Međutim, nakon što je isečen, topaz je izgubio na težini skoro 80% pa je težio 6 kilograma, a imao je 31 000 karata. Ipak, to nije umanjilo vrednost kamena koji je poznat po neverovatnoj čistoći i bogatoj boji, te se danas čuva u Nacionalnom muzeju prirodnih nauka u Americi.

TOPAZ

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

 

 

2) Stigli smo i do dijamanta. Najveći dijamant ikad je pronađen 1905. godine u rudniku u Južnoafričkoj Republici. Nazvan je po svom pronalazaču, a težio je 3106 karata tj. 621 gram, dok mu je novčana vrednost bila između 10 i 12 miliona dolara. Sečenje ovog dijamanta je prepušteno Džosepu Ašeru (Joshep Asher). Međutim, kako je u kamenu bilo pukotina nije bilo moguće obraditi ga u jedan veliki dijamant. Stoga je Ašeru bilo potrebno nekoliko meseci da smisli kako će dijamant podeliti na pola a da ga ne razbije. Nažalost, njegovi proračuni su bili pogrešni i dijamant je presečen na dva dela, ali i još 7 srednjih delova zajedno sa 100 sitnih fragmenata dijamanta. Jedna polovina dijamanta je zatim obrađivana gotovo 2 godine da bi kasnije krasila žezlo engleskog kralja Edvarda Sedmog. Samo njegova vrednost je oko 2 biliona dolara.

DIJAMANT U ŽEZLU

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

 

 

3) Najveći smaragd ikad nađen se nalazio u rudniku u Brazilu, a iskopan je 2001. godine. Ono što su rudari našli je zapravo bila gruda sačinjena od smaragda koje je težila 1,9 miliona karata, ili 380 kilograma. Eksperti su procenili vrednost ove grude na 400 miliona dolara. Njegova istorija je zanimljiva jer je preživeo nekoliko vremenskih nepogoda da bi u jednom trenutku bio izložen na prodaju na ibeju (eBay).

SMARAGD

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

 

 

4) Kevin Hiler (Kevin Hiller) iz Australiji je osvojio džekpot kada je pronašao masivan grumen zlata koji je težio 27 kilograma. Ono što je interesantno je da je zlato pronašao tako što je ispao sa detektorom za metal i slučajno naišao na mesto koje pišti. Koliko je samo sreću imao da nije pronašao konzervu ili novčić, već grumen zlata koji se nalazio na samo 10 cm od površine zemlje. Ovaj grumen je dobio naziv Grumen nade i prodat je za milion dolara, a danas je izložen u jednom kazinu u Las Vegasu.

GRUDA ZLATA

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

 

 

5) Fluorit je kristal koji ima veću vrednost nego dijamant u Kini. Zato je kada je nađen veliki fluorit u regiji Mongolije, znalo se da nešto veličanstveno mora biti urađeno sa njim. Obrada kristala je trajala gotovo 3 godine, a dobio je oblik velike lopte sa prečnikom od 1,5 metara. Tako je postao najveći fluorit na svetu, dok je težio 6 tona. Izgledom podseća na biser a počinje da sija kada je toplo. Njegova vrednost je procenjena na 140 miliona dolara.

FLUORIT

Foto: PRINT SCREEN YOUTUBE

 

 

Verujemo da ćete posle ovog teksta uzeti u obzir nova saznanja i želeti da umesto dijamanta posedujete neki drugi dragi kamen, jer ima i vrednijih od njega, a možda vam se i više dopadnu oni u boji.

 

Tekst: Isidora Dimitrijević

Prijatelj portala