SMRDIBUBE

Foto: FACEBOOK

OVIH DANA SU VAM STALNI GOSTI, ALI ŠTA ZAPRAVO ZNATE O NJIMA?

Zbog njih većina vas ne otvara prozore po čitav dan, pogotovo ne noću, kada temperatura vazduha još hladnija, a unutrašnjost vašeg doma topla i svetla, gotovo idealna za uvlačenje tih malih stvorenja od kojih se svi ježimo samo zbog njihovog izgleda i nesnosnog zvuka krilca prilikom letenja, ali i ispuštanja dobropoznatog smrada zbog kog su i dobile taj čuveni naziv — Smrdibuba. Red Info Portal će vam približiti ovog insekta, ali ne brinite, ne previše blizu!

Još ih zovu i smrdljive stenice, kupinove stenice, smrdljivi martin, a ovaj period je idealan za njih, te je u jeku invazija ovih insekata kako u Beogradu, tako i u čitavoj Srbiji. Upravo je promena klime donela smrdibube i to velikom broju. Ovi insekti su aktivni tokom celog dana, međutim, pošto su noći postale svežije tada su i najdosadnije jer, upravo, tada napadaju stanove, kuće, garaže, špajzeve, kuhinje u potrazi za toplijom sredinom.

SMRDIBUBA

Foto: FACEBOOK

 

Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kažu da protiv njih nema nikakvih preventivnih mera, osim mehaničkih mera zaštite,to podrazumeva stavljanje mrežica na prozore, zatvaranje svih šupljina i pukotina oko prozora i vrata kroz koje se ovi insekti mogu u jesen uvući u stanove. Savetuje se da nikako ne koristite usisivač pokupite ubijene smrdibube, jer će smrad ostati dugo unutra. One se u kuće sklanjaju od zime, te koliko ih vam se uvuče u kuću, tačno toliko će na proleće iz nje izaći, ukoliko do tada prežive.

SMRDIBUBA

Foto: FACEBOOK

 

Ove bube, koje su poreklom iz Istočne Azije, i koje se mogu naći u šumama širom sveta, najčešće su braon i zelene boje. Bez obzira na boju, smrad se ne razlikuje. Olakšanje je u tome što od njih nema nikakvih opasnosti. Pripadaju rodu stenica, većina je bezopasno, ali neke mogu i da ujedaju i sisaju krv i da sve to može biti veoma bolno.

SMRDIBUBA

Foto: WIKIPEDIA

 

Smrdibube nisu otrovne, ni za ljude, ali ni za kućne ljubimce. Ali, smrdljivi sekret iz njihovih žlezda može da iritira gastrointestinalni trakt pasa i mačaka. Ne postoje ozbiljni, dugoročni zdravstveni efekti ako neki od kućnih ljubimaca proguta ili sažvaće smrdibubu. Ova iritacija može da dovede do izazivanja povraćanja kod pasa i mačaka. Ostale iritacije koje se mogu javiti zbog sekreta smrdibuba su iritacija usana, desni, jezika i unutrašnjosti obraza kod pasa i mačaka.

SMRDIBUBA

Foto: PIXABAY

 

Hrane se različitim vrstama gajenih biljaka, od voća i povrća pa do ukrasnog bilja i cveća. Poznato je više od 100 biljnih vrsta koje su hrana smrdibubama, između ostalih tu se ubrajaju jabuka, breskva, kruška, trešnja, malina, paradajz i dr. Oštećenja na biljkama nastaju nakon probadanja specifičnim usnim aparatom prilagođenjim za bodenje i uzimanje tečne hrane.

SMRDIBUBE

Foto: FACEBOOK

 

Pošto ove smrdibube ne predstavljaju zdravstveni rizik po stanovištvo, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ne planira njihovo organizovano suzbijanje i uništavanje, ali vi se branite kako znate i umete! :) 

Tekst: Kristina Đorđević

Prijatelj portala