Različite vrste keksa su u prvom planu

Foto: PIXABAY

KO JE NAJVEĆI PRIJATELJ KAFE?

Primetili ste da smo na našem Portalu u poslednje vreme dosta prostora posvetili tekstovima o hrani, i to onoj najslađoj. Pišemo o onome što je aktuelno, sezonsko, ali i o onome što je za sva vremena. Ako ste pročitali naše tekstove o čaju, kafi, čokoladi, ovoga puta vam donosimo tekst o keksu koji je najbolji prijatelj čaja i kafe, onda kada je delimično ili potpuno prekriven čokoladom. Već vam ide voda na usta, zar ne?

Ko je zaslužan za to što čaj i kafa nikada nisu usamljeni? Pošto se keks, mala, slatka tvrđa poslastica slična pecivu, prvo pravila u domaćim kuhinjama, nije poznato iz čijeg je doma potekao, ali jeste da je polovinom 20. veka skoro svaka domaćica znala da pripremi keks. Danas, možda nažalost, to nije slučaj jer postoje fabrike širom sveta, a i u Srbiji, koje su se posvetile baš ovome, proizvodnji slasnog keksa. Da, proizvodnji, jer keks je sada lako dostupan proizvod, sa mnogo varijacija koje preplavljuju rafove prodavnica i marketa, što i nije tako loše. U zavisnosti od toga šta želite, uvek možete odabrati posni ili sa maslacem, integralni ili od pšeničnog brašna, sa čokoladom ili lešnikom, suvim grožđem, narandžinom korom, cimetom, glazurom, medom. Ali, priznaćete da se rado sećate ili najviše uživate u toplom, domaćem, hrskavom keksu koji ste sami napravili ili ga je neko napravio baš za vas, po vašem ukusu.

Pravljenje domaćeg keksa u obliku srca

Foto: PIXABAY

 

Ipak, ona najstarija i najpoznatija varijanta keksa je francuski Pti ber (franc. Petit Beurre) koji u doslovnom prevodu znači Mali maslac. Tvorac ovog keksa je Luj Lefevr Util. Kao inspiracija, Luju je poslužio engleski biskvit, a keks je, naravno zbog ukusa, ali i zbog simbolike koju ima i danas ostao upamćen. Naime, keks ima 4 ćoška koja simbolišu 4 godišnja doba, 52 zupca koja označavaju broj sedmica u godini i 24 rupice, tačno onoliko koliko dan ima sati. Ubrzo je ovaj keks postao popularan u skoro svim krajevima Evrope, potom i sveta, a tajna njegovog uspeha leži u tome što je Luj za ovaj keks uvek birao sveže sastojke, kao što su mleko, jaja, brašno… 1897. Ovaj keks dobija i svoju čokoladnu varijantu Pti ekolie (franc. Petit ecolier), što znači Mali školarac, koja je nastala tako što je slikar Bize naslikao na posteru školarca po ugledu na svog sina Žaka, koji je utisnut na čokoladnom sloju keksa postao njegov zaštitni i prepoznatljivi znak.

Mi vam nećemo reći kako da napravite savršeni domaći keks. Lako ćete se snaći, ukoliko to želite. Ali ne zaboravite da ga začinite posebnim sastojkom za onog kome ga pripremate. Ako pak niste vešti u kuhinji, ne zameramo. Iskažite svoju kreativnost drugačije, udovoljite sebi i drugima, pa zajedno uživajte u omiljenom keksu.

Prijatelj portala