POSAO

Foto: FLICKR

10 STVARI KOJE SU SA POJAVOM INTERNETA ZAUVEK NESTALE IZ NAŠIH ŽIVOTA?

Od iznajmljivanja filmova na video-kasetama do kupovine enciklopedija, od traženja po telefonskom imeniku do razvoja fotografija – evo navika koje je tehnologija poslala u penziju. U nastavku teksta pročitajte kojih 10 stvari ne radimo od pojave interneta.

1. Traženje broja telefona u telefonskom imeniku 
21. februara 1878. godine objavljen je prvi telefonski imenik u Americi. Sadržao je svega 50 imena i brojeve telefona. U narednom periodu, koji je trajao više od jednog veka, imenik je rastao sve dok se nije pojavio internet, sa kojim su došle i onlajn verzije belih strana (sa brojevima telefona i adresa građana) i žutih strana (za firme). Osim toga, prelazak na mobilne telefone je smanjio korišćenje fiksnih telefona. Danas, kada želimo da pronađemo neku osobu, prvo ćemo je potražiti na Fejsbuku, najvećem svetskom „imeniku” koji sadrži pregršt informacija o svojim korisnicima.

ENCIKLOPEDIJA

Foto: FLICKR

 

2. Posedovanje enciklopedije
Sve do prvih godina 21. veka, znanje se čuvalo u pozamašnim enciklopedijskim tomovima. Sve je počelo da se menja 15. januara 2001. kada je nastala Vikipedija, „slobodna” enciklopedija otvorena za sve internet korisnike. Sa dolaskom interneta došlo je do gašenja mnogih enciklopedijskih projekata, poput nemačke enciklopedije Brockhaus. Ipak, neke enciklopedije, kao što je enciklopedija Britanika, opstaju do dana današnjeg.

VHS

Foto: WIKIPEDIA

 

3. Iznajmljivanje filmova
Mnogo godina pre nego što je postojala mogućnost gledanja televizije preko interneta, bilo je neophodno iznajmiti film na video-kaseti. Prelazak sa video-kaseta na dvd (najpre), pa na bluray (kasnije), značio je kraj sektoru za iznajmljivanje filmova, koji je propao 2013. godine. Neki eksperti smatraju da sektor za iznajmljivanje kaseta nije držao korak sa tehnologijom, kao što je to, na primer, uradio Netflix. Nastao je 1997. godine i nudio je usluge onlajn iznajmljivanja filmova, ali se u narednih 20 godina potpuno promenio, a danas broji čak 125 miliona korisnika.

TELEFONSKA GOVORNICA

Foto: WIKIMEDIACOMMONS

 

4. Čekanje u redu ispred telefonske govornice
Pre nego što su se pojavili mobilni telefoni, telefonske govornice su bile deo naše svakodnevnice. A da bismo je koristili, bilo je neophodno sačekati svoj red, pa makar se to čekanje odužilo. Ali njihov nestanak je bio neizbežan. Da li su ipak sve nestale? Možda ne. Postoje moderne telefonske govornice sa tač skrinom na čiji vaj-faj je moguće prikačiti se i koje vam mogu napuniti bateriju na mobilnom telefonu.

5. Razvijanje fotografija
Najpre je bum napravila pojava digitalnih fotoaparata, a potom su pametni telefoni doveli do toga da navika korišćenja fotografskih filmova nestane. Presudna godina je bila 2012. kada je firma Kodak lansirala „fotografski” pametni telefon, a potom i kriptovalutu, Kodakoin.

2017. godine Kodak je objavio da želi da nastavi sa proizvodnjom linije Ektahrom – u pitanju su fotografski filmovi koje posebno vole da koriste profesionalni fotografi i režiseri. 

RAZVIJANJE FILMA

Foto: FLICKR

 

6. Traženje stručne pomoći
Nekada je bilo ovako – ako imaš neki problem (npr. probušena guma na biciklu) jednostavno se obratiš nekom stručnom za pomoć. Danas, mnogo češće ćemo rešenje tražiti onlajn. Kakav god problem da imamo, tutorijal će biti dovoljan! Internet i kanali kao što je Jutjub sadrže i više nego dovoljno uradi-sam snimaka, tako da nema potrebe za priručnicima sa instrukcijama, često ni za stručnim savetima. 

7. Gubljenje kontakta sa drugarima iz škole
Došlo je vreme kada prestajemo da se pitamo šta se zbilo sa našim drugarima iz škole, i kada sa njima možemo održavati kontakt, a da ne prisustvujemo okupljanjima i godišnjicama mature. Sa korišćenjem fejsbuka lako ćemo saznati šta se kome dešava.

8. Gledanje serije bez spojlera
Pre nego što su se pojaviil internet i društvene mreže, gledanje televizijskih serija i programa je imao drugačiji ritam. Prolazili bi i meseci pre nego što neka serija pređe okean i najzad dođe do nas. I nije bilo brige da će nam neko ispričati šta se u seriji desilo. Međutim, danas je širenje spojlera nekontrolisano. Mada, možda to i nije toliko tragično. Po jednom istraživanju koje su sprovela dvojica psihologa sa Univerziteta u Kaliforniji, spojleri nam ne uništavaju želju da nastavimo da pratimo priču.

CEDULJICA

Foto: WIKIMEDIACOMMONS

 

9. Prenošenje ceduljice u učionici
Pre nastanka WhatsApp-a, poruke među učenicima su se prenosile putem ceduljica, napisanih na parčetu papira. Ovo je bio dobar metod za pomaganje drugarima tokom kontrolnih zadataka. Bio je to rizičan proces, ali sa dolaskom pametnih telefona nikada nije bilo lakše podeliti sa drugima rešenja zadataka.

10. Traženje oglasa za posao u novinama
Pre Linkedin-a i sajtova poput Monster.com, poslovi su se tražili u oglasima koji su objavljivani u novinama. Radne biografije su se slale poštom, kao i poziv na razgovor za posao. Danas se ceo taj proces, koji je nekada bio vrlo dug, obavlja pomoću nekoliko klikova, preko određenih sajtova. 

POSAO

Foto: FLICKR

 

Slobodno možemo reći da je sa pojavom interneta svet dobio drugačije lice. Mnogo toga se promenilo, modernizovalo, a neke stvari su zauvek prestale da se upotrebljavaju

Prijatelj portala